Organizaţia Patronală HoReCa Cluj a fost înfiinţată, pentru a susţine industria HoReCa, pentru a cere autorităţilor aplicarea măsurilor de susţinere.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată în 12 aprilie, preşedintele Organizaţiei Patronale HoReCa Cluj, Ştefan Gadola a precizat faptul că, în industria HoReCa situaţia este dramatică şi astfel s-a decis înfiinţarea acestei organizaţii.
“Dorim să ni se respecte anumite drepturi și anume dreptul de a munci. Noi suntem o organizație patrolană înființată de curând, sunt 13 membri. Reprezentăm industria HoReCa. În primul rând aș dori să spun că am fost nevoiți să facem această asociație patronală. Nevoiți din cauza pandemiei, a măsurilor care s-au luat și care au restricționat o mare parte a industriei în care lucrăm. Din acest motiv am considerat că trebuie să ne unim forțele să încercăm să ne facem auziți și în primul rând dorim pe plan local, dorim să colaborăm şi să avem o relație de colaborare cu Comitetul Județean, cu Prefectura, cu Primăria, unde am dori să avem și un reprezentant pentru situaţiile în care se iau anumite măsuri în ceea ce privește activitatea noastră. Suntem foarte afectați după ce s-au luat anumite hotărâri care ne-au pus în situații deosebite. Este foarte greu că de la o zi la alta să decizi să mai aduci angajați sau să îi anunți că nu mai trebuie să vină la muncă”, a declarat Ştefan Gadola.
Cei din Organizaţia Patronală HoReCa Cluj cer aplicarea unor măsuri de susţinere din partea autorităţilor.
“Pe scurt sunt vreo 3 sau 4 cerințe. Am vrea să fim decuplați de la rata de incidență de 3 la mie. Ni se pare subiectivă. Să se revină de la această restricție cu orarul, cu închiderea la ora 6. Această măsură nu face sens, mai ales pe timpul verii. Vrem să avem un reprezentant al asociației noastre în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Am vrea să fim consultați. Am putea să dăm sfaturi pertinente pentru industria pe care o reprezentăm. Cerem autorităților locale de a reduce impozitul cu 50% pentru clădiri. Am fost afectați cei fără terase. Sacul a ajuns la fund, am ajuns o industrie la capăt de drum, o industrie a disperării”, a declarat fondatorul Marty Restaurants, Marcelus Suciu.
De asemenea, vicepreşedintele organizaţiei, Dan Isai a precizat că, NU restaurantele sunt responsabile pentru răspândirea virusului.
“Din păcate această pandemie ne-a adus într-o situație în care trebuie luate măsuri, altfel nu mai avem pentru ce să luăm în viitorul apropiat. În 2019 erau peste 40.000 de companii care operau în industria HoReCa, undeva la 190.000 de angajați direcți și încă vreo 210.000 a business-urilor conexe. O cifră de afaceri la cele 40.000 de companii a fost undeva la 5 miliarde de euro. În 2020 această a scăzut cu 70%. Numărul de angajați s-a redus mai multe de jumătate. Nu s-a oprit în 2020. Nu s-a oprit când a venit vaccinul. Lucrurile continuă. Trebuie luate masauri. Aceste măsuri nu le cerem pentru noi, le cerem pentru angajați, pentru furnizori, pentru această industrie în care pe partea educativă, statul nu investeşte nimic. Această asociație a venit în timpuri grele, dar împreună putem trece mai departe să prindem și timpurile bune. Vrem să lucrăm. Vrem să ne continuăm activitatea. Nu restaurantele sunt responsabile pentru răspândirea virusului”, a precizat Dan Isai.
Nici pentru hoteluri situaţia nu a fost mai roz, reprezentantul hotelurilor din Cluj, Roxana Ghiran-Marc precizând faptul că, turismul este cel mai grav afectat.
“Turismul este cel mai grav afectat. În anul 2020 numărul de sosiri în județul Cluj a scăzut cu 62% față de anul 2019. Indicele de utilizare netă a capacității de cazare a scăzut cu 20%. Suntem la 15, 38%. Din păcate sunt cifre triste și reprezintă stadiul tursimului la nivelul anului 2004. Clujul nu e o destinație de vacanță. Suntem o destinație de business, de evenimente, de festivaluri mari. Destinația preferată a competiţiilor sportive. Dacă toate aceste evenimente ne sunt restricționate, nouă ne scade în felul acesta domeniul de activitate”, a declarat Roxana Ghiran-Marc.
De asemenea, Ana Aursulesei, reprezentanta evenimentelor din Cluj a spus că, au nevoie de măsuri ACUM.
“Eu am venit aici să vorbesc în numele Untold și în numele industriei organizatorilor de festivaluri. Ne bucurăm mult că am reușit să constituim această organizație. Sperăm să avem parte de susținere locală. Credem că există soluții. Avem nevoie acum de măsuri. Vă mulțumim că sunteți aici şi că faceți vocea noastră să fie auzită”, a spus Ana Aursulesei.
Fondatorul Marty Restaurants, Marcelus Suciu a spus că, toate domeniile din industria HoReCa sunt tragic afectate.
“Peste 25.000 de clujeni implicați în industria ospitalității. Dacă nu se întâmplă niște măsuri concrecte, pragmatice, de urgență, nu peste 6 luni, riscăm să vedem cabinete de doctori, de psihologi, de psihiatrii, cabinete de avocatură, divorțuri, confuzii. Există o sănătate emoțională, familială, comunitară. Toate celelalte domenii sunt tragic afectate. Ni se spune că avem de ales între a ține HoReCa funcțională și între a limita raspundirea Covid-19. Ce alegem? Eu cred că e fals. Eu cred că ambele pot funcționa, chiar cu 30% cu toate normele în vigoare. Apelul meu către autoritățile locale, naționale de a veni cu niște măsuri concrete. Avem nevoie să avem un reprezentant al nostru în consilii, în comitete. Va mulțumim, dorim să duceți mesajul acesta. E un mesaj al normalității”, a spus fondatorul Marty Restaurants.