Paul Siserman: Să deschizi un restaurant la Cluj e mai scump decât să faci o investiţie în Spania

Când vine vorba despre chirii, Paul Siserman invitat la NapocaFM spune că, o chirie la Cluj pentru un restaurant este mai mare ca una în Madrid (Spania). 

“Chiriile sunt imense. Nu vreau să dau exemplu din centrul Clujului. Vreau să dau exemplu din centrul din Madrid. Am un prieten care are un restaurant undeva la o stație de metrou din centrul Madridului și plătea pe o terasă cu 300 de locuri, plus interior cu 100 de locuri, plătea undeva la 3200 de euro pe luna. Dacă ar fi să comparăm cu centrul Clujului, tot aceeași suprafață, cred că omul ar ajunge să plătească 20.000 de mii de euro. Ceea ce eu la un moment dat, l-am întrebat pe unul dintre proprietari, chiar voiam să iau unul dintre spații care a devenit mai recent, de vreo 2 ani, a devenit restaurant și mi-aa cerut vreo 11.000 de euro. Am fost cu o persoană care dorea să se asocieze cu mine. Persoana respectivă are o fermă de black angus undeva lângă Câmpia Turzii. Eu am ieșit afară, pentru că proprietarul respectivei clădiri era de naționalitate maghiară și posibilul viitor asociat era tot de naționalitate maghiară și am zis mai, eu ies afară, nu stau la discuții. Eu trebuia să mă ocup de altă parte, nu de cea financiară. Și a ieșit persoana respectivă afară, s-a uitat la mine, cred a înjurat în toate limbile pe care le cunoștea și a zis, băi eu nu cred că domnul acesta înțelege ce vrem noi să deschidem aici. Și atunci ne întoarcem la una dintre cele mai mari probleme în domeniu, pe care mare parte a consumatorului o acuză. Prețurile. Băi oameni buni, în momentul în care tu ai un cost pentru achiziția mărfurilor, pentru achiziția materiei prime, un cont pentru statul român chiar îți ia un impozit și nu e mic, bine, probabil este unul dintre cele mai mari din Europa. Ai cost cu angajații, ai cost cu tot ceea ce înseamnă partea de consumabile. Ai cost cu energia electrică, gaz, apă și așa mai departe. Și când tragi linie ești așa la limită, îți vine chiria și te omoară. Eu inclusiv toate comenzile care se preiau sunt la vedere, ei știu cam ce și cum înseamnă un adaos comercial și ceea ce înseamnă în spatele a tot ceea ce se încasează ca și cheltuieli. Le-am spus angajaților, s-a ajuns în acest domeniu să se ducă pe 2 direcții, ori spălare de bani, a celor care au firme de construcții și firme foarte mari și da într-adevăr acolo este de acuzat. Sau sunt surse de supraviețuire, pentru simplu faptul că câștigul din spatele tuturor cheltuielilor ajunge de multe ori mai puțin”, a declarat Paul Siserman la NapocaFM.

De asemenea, Paul Siserman spune că au existat situaţii în care a câştigat mai puţin faţă de angajaţii săi.

“Au fost situații în care eu am câștigat mai puțin ca angajații mei. Să nu mai punem la socoteală, ceea ce nimeni nu pune, investiția inițială. Aici vorbim de salarii, de tot. Doar pe ideea de a face o nouă bucătărie, pe parte de cald, eu am o cheltuială undeva la 40.000-42.000 de euro. La 42.000 de euro, cu un venit mediu ca și un salar, în câți ani îmi recuperez eu. Nu e așa roz situația. Cei care au intrat la această imposibilitate de plată, disperarea lor vine din asta. Pentru că sunt foarte mulți care au fost de bună credință, care au încercat să își pună toate economiile la bătaie, mai mult decât atât, au ajuns să își facă împrumuturi în bănci și se văd aruncați în stradă la propriu, atât din locațiile pe care le-au închiriat și sunt în imposibilitate de a-și plăti chiriile. Eu le spun la cei care își deschid activități, un an, un an jumătate trebuie să fiți pregătiți pentru investiții continue, pentru că nu va sări toată lumea călare pe voi, gata, voi sunteți cei mai buni. După acel an, începe să câștige ceva, un salar sau poate două și după aceea ajungem la ideea că după 2 ani de zile nu a apucat nici măcar 10% din investiția inițială să și-o recupereze și a rămas pe dinafară”, a precizat Paul Siserman la NapocaFM.