Recensământ 2022: Începe recenzarea pe teren a populației

Etapa de recenzarea pe teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie.

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că în această etapă colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

„Vor fi vizitate şi gospodăriile populaţiei care nu au finalizat corect şi complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni)”, a anunțat INS.

Institutul Naţional de Statistică (sediul central şi direcţiile teritoriale de statistică), împreună cu primăriile şi autorităţile locale, au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune.

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) şi este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.