Protest al taximetriștilor împotriva concurenței neloiale a companiilor de ride sharing

 

Mii de taximetrişti au renunţat la curse, marţi, şi au pornit în coloană pe străzile marilor oraşe din România, pentru a cere abrogarea unei ordonanţe de urgenţă din 2019 care reglementează transportul alternativ de persoane. Şoferii de taxi reclamă că maşinile companiilor de ride sharing le fac concurenţă neloială.

La Cluj-Napoca, traseul stabilit pentru protest a inclus sediile principalelor instituţii: Primăria, biroul de taxe şi impozite, ANAF, Consiliul Local, Prefectura şi, la final, Autoritatea Rutieră Română.

Taximetriştii cer abrogarea OUG 49/2019 privind transportul alternativ. Ei susţin că firmele de ride sharing precum Uber sau Bolt le fac concurenţă neloială, reclamând că, în timp ce pentru activitatea în regim taxi există în oraşe un număr limitat de licenţe, pentru maşinile de ride sharing nu există restricţii în acest sens.

Iniţiativa privind acest protest aparţine Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor în Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), filiala Cluj, acestei iniţiative alăturîndu-se taximetrişti din 29 de oraşe.

Reprezentanții ANPOTRT susţin că OUG 49/2019, care este „neconstituţională şi ilegală”, spun că jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale stabileşte că ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conţin au consecinţe pozitive în domeniile în care intervin şi prin adoptarea acestui act normativ nu se "prejudiciază", nu se "aduce atingere", iar reglementările nu "antrenează consecinţe negative".