Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea "De Origine România - DOR" a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii.
Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntară "De Origine România - DOR", la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească, scrie Agerpres.
Potrivit celor adoptate, legea instituie schema de certificare voluntară "De Origine România - DOR" pentru susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti.
Schema se va aplica cu respectarea procedurii de notificare prevăzută în Directiva (UE) 2015/1535 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale.
De asemenea, schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.
Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:
a) în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
b) în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;
c) în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
d) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
Actul normativ mai prevede că autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va înfiinţa, în acest sens, un Registru naţional al Schemei de Certificare Voluntară "De Origine România" - document în format digital cu toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.
Pentru a beneficia de această schemă, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde: atestat de producător; caiet de sarcini care să conţină fotografia şi caracteristicile specifice fiecărui produs agroalimentar ingrediente, formă, mod de ambalare, flux tehnologic; cerere tip de certificare voluntară "De Origine România - DOR "; declaraţie pe proprie răspundere care să ateste originea ingredientului primar; declaraţie pe proprie răspundere privind arealul în care se produce şi/sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea; lista produselor pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea; numărul autorizaţiei sau înregistrării sanitar-veterinare pentru locaţia în care se produc şi/sau procesează produsele agroalimentare pentru care se solicită certificarea şi înregistrarea.
Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul "De Origine România - DOR".
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va desemna reprezentanţi pentru verificarea periodică a respectării cerinţelor schemei de către beneficiari, care vor încheia un proces-verbal în acest sens.
Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în ţară şi în străinătate a schemei de certificare voluntară "De Origine România - DOR".
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.
Camera Deputaţilor este for decizional.