Primăria Cluj-Napoca va cumpăra Hotelul Continental

Primăria municipiului Cluj-Napoca vrea să cumpere Hotelul Continental.

Primarul Emil Boc a precizat că Statul român ar trebui să păstreze în patrimoniul său clădirile strategice.

“Noi, la Cluj, am luat câteva decizii strategice, precum Hotelul Continental. Am spus că îl vom cumpăra dacă se scoate la vânzare, indiferent cât va costa, pentru că este o clădire fundamentală a orașului. Dacă va apărea problema vânzării, ne vom exercita dreptul de preempțiune. Evident, la nivelul autorităților naționale, ar trebui să existe preocupări și din partea ministerelor de resort, astfel încât obiective strategice, importante, să fie păstrate în patrimoniul Statului român. Adică fiecare pe palierul lor de competență să își facă datoria”, a declarat Boc, la ZIUA LIVE.

Clădirea are potențial pentru 100 de camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferințe, iar prin extinderea mansardei, capacitatea poate fi mărită în continuare. Clădirea are 60 de camere și 65 de băi, suprafața sa interioară fiind de 91.400 mp, la care se adaugă spațiul exterior. Există legende asociate proprietății care spun că dramaturgul român Ion Luca Caragiale, afișat pe bancnota românească de 100 de lei, obișnuia să viziteze locația și să savureze o cafea și chiar Premierul Octavian Goga ar fi putut fi otrăvit fatal aici în călătoria sa către Ciucea, unde a murit de accident vascular cerebral la 7 mai 1938, la câteva zile după ce a refuzat să participe la Guvernul Unității Naționale.

În 2013, clădirea a fost cumpărată de Ioan Bene, prin societatea Napocamin, care estima investiția în renovare și reamenajare la 7,5 milioane euro. Condamnat la închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, a fugit în Italia, beneficiind de reglementările favorabile oamenilor de afaceri.