Andrei Păunescu, despre tatăl său: Foarte mulţi se bucurau de implicarea lui socială

Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, a fost invitat în cadrul emisiunii L.egal 100% de la Napoca Live, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş.

El a spus că a fost nevoit să lucreze oriunde atunci când Adrian Păunescu a fost exclus din viaţa publică.

“M-am făcut și mecanic auto. În 1985 când tatăl meu a fost dat afară de peste tot, interzis din viața publică, Cenaclul interzis, emisiunea de radio interzisă, dat afară de la revista Flacăra, atunci a trebuit noi cei din familie să facem de toate. Eu să țin locul unui Cenaclu Flacăra întreg, scriind cu tatăl meu în anii de interdicție, seară de seară, zeci de cântece, să învăț să fiu și mecanic auto, apoi după 1990 să fac și muncă de televiziune, de presă, universitară. Am lucrat cu el până in 2010 când a plecat. Lucrurile acestea mi-au fost și îmi sunt utile și astăzi”, a explicat Andrei Păunescu.

Acesta a precizat că mulţi oameni se bucurau de implicarea socială a lui Adrian Păunescu, dar mulţi îl întrebau de ce nu este doar poet.

“Foarte mulți se bucurau de implicarea socială a lui Adrian Păunescu. Unuia îi făcea rost de butelie, altuia îi dădea casă, pe altul îl scotea din pușcărie dacă era nedreptățit. Toți se bucurau de chestia asta, dar când recitau poezia spuneau că de ce el nu e poet. Păi dacă era doar poet sute de artiști care au fost lansaţi la Cenaclul Flacăra nu erau cunoscuţi şi astăzi, sute de cercetători, de oameni de știință, de medici, izvoare de apă din Bucovina, toate acestea nu erau descoperite. El lansa un cântăreț și dupaia mergea și descoperea izvoare de apă minerală și le promova în Cenaclul Flacăra. Nu poți să supraviețuiești cu conştiinţa întreagă dacă nu faci tot ce poți face că să supraviețuiești ca individ. Adrian Păunescu în anii în care a fost în Parlament și în presă și în viața publică din păcate doar a întârziat niște lucruri rele să se întâmple. Nu a putut convinge nici în propriul partid să nu îl izoleze”, a spus Andrei Păunescu.

Adrian Păunescu a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. Este cunoscut mai ales ca poet – debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – și ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfășurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în orașele mari ale României, unde artiștii promovați de poet prezentau lucrări muzicale și literare în fața unui public numeros.