Primăria Cluj dorește să introducă autobuze cu hidrogen

Primarul Emil Boc a anunțat deja că municipalitatea dorește să achiziționeze mai multe autobuze cu hidrogen pentru transportul public din Cluj-Napoca. Luna acesta, Primăria a contractat serviciile Universității Tehnice din Cluj-Napoca pentru a pregăti caietul de sarcini aferent acestei achiziții.

Contractul de consutanță cu UTCN a fost încheiat la valoarea de peste 133.000 lei. 

Clujul își dorește să devină primul oraș din România unde să circule autobuzele cu hidrogen, alături de autobuzele electrice, troleibuze și tramvaie. Pentru achiziția acestor mijloce de transprot, municipalitatea mizează și pe fonduri europene. Orașul este de asemenea primul din țară care a achiziționtat și autobuze electrice.

„Am avut ocazia să testez aceste autobuze cu hidrogen. Sunt doar 160 în lume, dar industria merge mai departe. Costurile sunt mai mari pentru stațiile de încărcare față de cele necesare autobuzelor electrice. Dar încărcarea durează doar 7 minute pentru 150 de km. Acesta este viitorul. Uniunea Europeană este dispusă să acorde stimulente și noi ne-am înscris pe această linie de a achiziționa autobuze electrice, dar și cu hidrogen”, a declarat primarul Emil Boc.

După ce UCTN va face analize, se vor stabili exact câte autobuze cu hidrogen vor fi cumpărate în cadrul noii licitații. Anul trecut, Compania de Transport Public a Primăriei a testat un autobuz cu hidrogen pus la dispoziție de un producător privat.

Potrivit primelor estimări ar fi vorba de un lot de 25 de autobuze. În principiu, suma disponibilă, cel puțin într-o primă fază, ar fi de 120 de milioane de lei. Prețurile autobuzelor cu hidorgen pornesc de la 500.000 de euro.