Preşedintele Volodymyr Zelenskiy, discurs în Parlamentul României: Mulţumesc tuturor românilor pentru ajutorul acordat. Împreună trebuie să oprim Rusia

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, luni, 04 aprilie, în şedinţă comună în care preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy a susţinut un discurs prin sistem videoconferinţă.

“Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați, care doresc genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a rușilor. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova. Trebuie să apărăm securitatea în întreaga regiune a Dunării. Apărând libertatea Ucrainei, apărăm întreaga Europei”, a declarat Preşedintele Ucrainei.

El a spus că i-au fost impuse sancţiuni Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile.

“Rusia trebuie privată de toate resursele, opriți tranzitul mărfurilor din și înspre Rusia, nu există alternative. E nevoie de și mai multe sancțiuni. Trebuie să ne gândim cine va câștiga în acest război, libertatea sau tirania? Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimele comise în Ucraina. Sunt convins că România ne va susține, că va participa la refacerea Ucrainei după război. Puterea noastră internă e mare, dar avem nevoie de susținere pentru a ne reface țara”, a precizat Volodymyr Zelenskiy.

La finalul discursului, Preşedintele Ucrainei le-a mulţumit românilor pentru ajutorul acordat. 

“Mulțumesc tuturor românilor, mulțumesc pentru că ați primit refugiați. Sper ca Rusia să renunțe la Război și oamenii să se poată întoarce acasă”, a declarat Preşedintele Ucrainei.

Înaintea lui Volodymyr Zelenskiy, au vorbit Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.

De la invazia Rusiei în Ucraina, în data de 24 februarie, Volodymyr Zelenskiy a avut intervenţii video în Parlamentele mai multor state, precum Marea Britanie, Canada, SUA, Germania, Italia, Israel, Polonia şi în Parlamentul European. El a avut o intervenţie la summitul extraordinar al NATO desfăşurat în luna martie la Bruxelles.