Plan de reamenajare pentru Piaţa Mărăști: Unde se vor face parkinguri şi ce se întâmplă cu benzile de circulaţie?

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a analizat, luni, 16 mai, P.U.Z-ul de amenajare al Pieței Mărăști. Planul a fost prezentat de arhitecții de la Planwerk și a fost avizat favorabil de către arhitectul-șef Daniel Pop.

Potrivit proiectului vor fi implementate benzi de autobuze pe direcția est-vest și piste de biciclete pe toate străzile studiate. Pe Bulevardul 21 Decembrie rămâne însă o singură bandă cu acces general, de la biserica Sf. Petru până la sensul giratoriu. Stațiile de transport în comun vor fi reorganizate. Vor exista și multe locuri noi de parcare pentru biciclete.

Pe strada Fabricii se adaugă piste de biciclete de-a lungul șoselei, iar parcările oblice acum se vor transforma în parcări paralele cu bordura.

Pe Aleea Bibliotecii breteaua de circulație de la Vest dispare, se va circula doar pe cea estică, pe ambele sensuri.

Relocarea benzinăriei OMV și a magazinului Profi rămâne la nivel de discuție. Strada Crinului va avea sens unic în tandem cu strada Buftea.

Studiul realizat pentru Piața Mărăști propune revitalizarea spațiului urban 

Planul Urbanistic Zonal propune plantarea de arbori, amenajarea de ample spații pietonale de calitate, realizarea unor parking-uri subterane, soluții de mobilitate sustenabilă și va însemna un plan ambițios de regenerare urbană pentru cartierul Mărăști.

Vor fi amenajate mai multe parkinguri

Va exista unul în zona Poștei de pe Aleea Bibliotecii, care va avea în total 235 de locuri. Un nivel va fi pentru rezidenți, altul pentru vizitatori. Un alt parking cu cel puțin 140 de locuri, ar urma să se realizeze în curtea blocului de pe Calea Dorobanților 105.

De asemenea, proiectul prezentat s-a sincronizat și cu proiectul metroului, care va avea 2 căi de acces lângă sensul giratoriu.

Conceptul de amenajare propus pentru zona Piata Mărăști face parte din programul de investiții "Cluj-Napoca - Oraș pentru pietoni", iar proiectul va fi finanțat din fonduri europene, prin programele aferente perioadei 2021-2027. Proiectul este realizat de PLANWERK ARHITECTURA SI URBANISM (Leader), în asociere cu NV Construct S.R.L. (şi 6 subcontractanţi), pentru suma de 1.000.000 lei, bani europeni.