Clujul nu dispune de rachete antigrindină şi se află sub pericolul calamităţilor naturale. VEZI răspunsul Prefectului

Recent mai multe mesaje RO-ALERT au fost emise la Cluj, de Cod Portocaliu de furtună, grindină și precipitații abundente.

Judeţul Cluj nu dispune de rachete antigrindină. Cu alte cuvinte natura se poate dezlănțui în voie, grindina nu poate fi combătută, iar culturile și grădinile oamenilor sunt în pericol în cazul fenomenelor meteo extreme, scrie turdanews.net.

Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultură, pentru protecția culturilor.

„La nivelul județului Cluj nu există astfel de sisteme instalate. Am verificat acest aspect începând cu anul trecut, am discutat pe tema asta la nivelul Ministerul Agriculturii.

Autoritatea pentru administrarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor se ocupă de aceste tipuri de investiții, considerabile din câte am înțeles, ei fiind si cei care le monitorizează, operaționalizează și gestionează ulterior. La fel, evaluează la nivelul țării nevoia în acest sens împreună cu ANM”, a declarat Prefectul Clujului, Irina Munteanu, potrivit Refleqtmedia.ro. 

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrăți, potrivit Direcției Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.