Perseidele 2022. Spectacolul stelelor căzătoare este cel mai intens în această noapte

Perseidele 2022 reprezintă unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale anului. Curentul de meteori ajunge la intensitate maximă în noaptea de 12 spre 13 august, când se vor vedea mai multe „stele căzătoare” decât de obicei.

„Steaua căzătoare” este în fapt o dâră luminoasă lăsată pe cer de o particulă care are un diametru de sub 1 mm, dar care aprinde aerul atunci când intră în atmosfera Pământului. De fapt, frecarea cu aerul face ca acestă particulă să emită lumină, prin ionizare. Pentru o fracțiune de secundă putem vedea cu ochiul liber acest fenomen, denumit de astronomi „meteor”. În vechime, părea că una din stelele de pe cer a căzut și de aici vine numele de „stea căzătoare”.

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf provin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid și nu trebuie confundat cu „pietroiul” care uneori cade pe Pământ din cer și care se numește meteorit, atrage atenția astro-urseanu.ro.

În mod constant, Pământul întâlneşte un nor de praf şi pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle în acelaşi punct al orbitei planetei noastre, adică în aceeaşi perioadă a anului, iulie-august. Viteza de coliziune dintre particulele cometei şi atmosfera terestră atinge chiar și 59 km/s. Chiar dacă particulele norului sunt rareori mai mari decât un bob de mazăre, viteza foarte mare cu care se deplasează dă acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le frânează, ele se încălzesc şi ionizează o lungă coadă de aer în drumul lor.

meteori 1

Când pot fi văzute cel mai bine „stelele căzătoare”?

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare.

Denumite după constelația din care pare că vin, Perseu, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Astfel, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, spre ora 4:00, ora României. Cu o noapte înainte s-a putut observa panta ascendentă a curentului, în noaptea de maxim vom observa fenomenul la cea mai mare intensitate, iar la o noapte după începe panta descendentă a maximului, în intervalul 13-14 august.

Cea mai bună perioadă de observare a unui curent de meteori este după miezul nopții până dimineața.

Cel mai bun loc pentru a admira Perseidele, la fel ca şi în cazul tuturor roiurilor de meteori, este locul cel mai întunecat, departe de lumina artificială a oraşelor.