Parlamentul a votat în favoarea introducerii educației sexuale în școli, iar materia va purta numele de “Educație pentru Sănătate” și va fi predată doar la clasa a VIII-a, cu acordul părinților.
Inițial, această lege a fost adoptată de către legislativ în iunie 2020, însă președintele Iohannis a retrimis-o spre reexaminare în luna noiembrie 2020. Șeful statului argumenta atunci că ”forma actuală a generat numeroase critici din partea experților în educație și a ONG-urilor”. În forma de atunci, cursurile erau cunoscute ca ”Educație Sanitară”, iar studierea materiei nu era limitată doar la nivel de clasa a VIII-a.
Astfel, Curtea Constituțională a decis că predarea educației sexuale în școli se va face doar cu acordul scris al părinților, în urma sesizării depuse de Klaus Iohannis. Ulterior, președintele a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi, în şedinţa din 22 iunie 2021, a adoptat-o fără nicio modificare cerută de președinte.
Programele ce vor putea fi predate au ca scop prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii la minore, un flagel social în România.
Proiectul a fost adoptat cu 224 voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri.
Deputata Simina Tulbure de la USR, partid care a susținut introducerea cât mai timpurie a acestei materii, a spus că România este pe primul loc la numărul de mame minore.
„Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ. Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”, a spus Tulbure, citată de Agerpres.
La dezbateri, deputatul partidului AUR, Alin Coleşa a afirmat că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”, în condițiile în care AUR s-a împotrivit constant introducerii acestei discipline de la clasele mici.
„Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creştem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenţi, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educaţie ar trebui să aibă la bază nişte concepte sănătoase, ar trebuie să fie încurajaţi să diminueze nevoia de atracţie fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a spus Coleşa, potrivit Agerpres.