Numirea lui Valentin Avram la ABA Someș-Tisa încalcă prevederile Contractului Colectiv de Muncă

Numirile politice întrețin haosul de la ABA Someș Tisa. Sindicaliștii cer revocarea lui Valentin Avram la nici 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de director al ABA Someș-Tisa invocând faptul că nu are vechime.

În această dimineață Federația Sindicatelor Democratice AQUAROM (FSDA), federație reprezentativă la nivelul Administrației Naționale Apele Române(ANAT), printr-o petiție adresată directorului general ANAT Laszlo Barabaș, contestă numirea lui Valentin Avram în funcția de director în cadrul ABA Someș Tisa. FSDA atrage atenția că prevederile Contractului Colectiv de Muncă 2019-2021 se aplică tuturor unităților din subordinea ANAP iar nerespectarea acestor prevederi poate duce după sine răspunderea disciplinară, patrimonială, conraventională sau penală a persoanelor vinovate indiferent de funcția pe care o ocupă.

"Urmare a Deciziei de numire în funcția de director în cadrul ABA Someș Tisa a lui Valentin Avram, FSDA s-a autosesizat invocând faptul  că numirea contravine prevederilor Contractului Colectiv de Muncă 2019-2021. Considerăm că prin nerespectarea prevederilor prin care sunt stipulate condițiile de angajare pentru toate funcțiile tehnice se comite o gravă încălcare a Contractului Colectiv de Muncă în vigoare.

Pentru ocuparea unei funcții de conducere este obligatorie îndeplinirea următoarelor condiții:

(a) pentru funcții tehnice - vechime în muncă în specialitatea studiilor conform cerințelor postului și vechime minimă în activități de gospodărire a apelor, așa cum sunt definite în Legea Apelor după cum urmează: director, director tehnic AB, INHGA, E.C. Stânca-Costești - 10 ani din care vechime de minim 5 ani în domeniul gospodăririi apelor. Vă solicităm aplicarea în totalitate a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă 2019-202. În situația în care solicitarea noastră nu va fi soluționată în termen de cinci zile vă comunicăm că vom demara procedurile de restabilire a legalității în ceea ce privește respectarea CCM, începând cu sesizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă și continuând cu sesizarea instanțelor de judecată prvind abuzul în serviciu”, se arată în adresa către Laszlo Barabaș semnată de președintelle FSDA Dorel Negrea.