Nelu Tătaru: Nu cred că va fi paradă de 1 Decembrie și nici târguri de Crăciun

Vineri, 13 noiembrie, Nelu Tătaru a declarat faptul că, nu crede că în acest an va fi o paradă de 1 Decembrie la fel cum nu vor fi nici târguri de Crăciun.

"Nu cred că va fi o paradă de 1 Decembrie. Nu cred că acesta este momentul de paradă”, declară Nelu Tătaru

 În legătură cu târgurile de Crăciun, despre care jurnaliştii au spus că se caută soluţii pentru organizarea lor. De asemenea, Ministrul Sănătăţii a subliniat că următoarele săptămâni trebuie găsite variante pentru a scădea transmiterea comunitară.

 "Eu cred că în acest moment trebuie să găsim variante efectiv pentru a scădea transmiterea în comunitate, iar până la Crăciun să ne gândim ce este săptămâna viitoare, peste două săptămâni şi apoi, ştiţi cum e, depinde de noi cum ne pregătim Crăciunul", a mai spus Nelu Tătaru.

Totodată, acesta a mai explicat faptul că, după luarea măsurilor de restricţie e nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se vedea efectul care ar urma să apară în aproximativ o lună.

"Epidemiologic impunerea unor măsuri lasă un timp de 14 zile ori trei ca să vedem un efect. Asta ar însemna că în trei, patru săptămâni să vedem efectele respectării unor reguli, atunci putem să spunem că ne aşezăm pe un platou. Urmează alte trei săptămâni în care să înceapă să scadă numărul de cazuri, le putem vedea în acest moment în unele judeţe şi atunci putem lua şi exemplul lor", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Premierul Ludovic Orban a declarat pe 1 noiembrie că se va sărbători Ziua Naţională cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, însă nu se va mai organiza parada ca în anii trecuţi.

"Normal că vom sărbători Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară (...) Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă. Cu siguranţă, nemaifiind parada, nu va mai exista motiv ca oamenii să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli pe care le vom respecta cu stricteţe", a spus Orban.

Așadar, întrebat de jurnalişti dacă poate fi organizată o paradă "online" fără participarea oamenilor, Orban a precizat că o decizie va fi luată în jurul datei de 14 noiembrie.

 "Obiectivul nostru este să reducem numărul de persoane care contractează acest virus pervers. Vom vedea condiţiile concrete. Cel mai probabil vom reglementa în Hotărârea de Guvern prin care vom prelungi starea de alertă, care va fi adoptată în jurul datei de 14 noiembrie", a conchis premierul Ludovic Orban.