Nae Caranfil, după ce a primit Premiul de Excelenţă la TIFF: Sunt un regizor de nota 5.86. Acesta este punctajul pe care l-am primit de la CNC

Regizorul Nae Caranfil a primit, sâmbătă, 31 iulie, Premiul de Excelenţă la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

„Mă simt excelent primind premii de excelență. Mă simt mizerabil privind punctajul 5.86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru”, a declarat Nae Caranfil.

Acesta a spus că, a primit nota 5.86 din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC) şi a criticat modul în care sunt acordate finanţările de către CNC.

„Am să vă dau o veste tristă, chiar și cu acest premiu în brațe, eu nu sunt un regizor de nota 10, sunt un regizor de nota 5.86. Da, 5.86, acesta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant construit de către juriul concursului de proiecte cinematografice, derulat, ca în fiecare an, de CNC. 5.86 este punctajul meu actual ca regizor și nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj rușinos, finanțarea proiectului meu a fost respinsă. Această veste tragică mi-a parvenit acum trei zile, când îmi călcam cămașa cu care urma să urc pe scenă în această seară”, a spus Nae Caranfil. 

Regizorul Nae Caranfil a menţionat că, sistemul de punctare al concursurilor organizate de CNC este bazat pe participarea la festivaluri și premii. 

„Multe din festivalurile mari de film sunt ca acele cluburi de noapte care își selectează clientela pe baza unor dress coduri pe care trebuie să le știi și să le aplici. Eu n-am dorit să-mi rup blugii fix acolo unde vrea bodyguardul care face trierea la intrare, drept pentru care viața mea de noapte a devenit mai puțin spectaculoasă”, spune Nae Caranfil.