Ministrul Energiei: NU se vor scumpi carburanții la 10 lei

S-au creat cozi imense la benzinăriile din mai multe oraşe din România, printre care şi Cluj, după ce s-a răspândit un zvon potrivit căruia astăzi, 10 martie, carburanții se vor scumpi.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că informațiile privind posibila creștere bruscă a prețurilor la carburanți de până la 11 lei în perioada următoare sunt false.

„Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea.

S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat. Românii trebuie să știe că în Ungaria guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru probabil a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente. Fac apel la români să nu stea la coadă că vor găsi benzină și motorină și mâine și poimâine și într-o săptămână și peste două săptămâni în benzinării. Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă. Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9 lei, nu va ajunge la 10 lei, nu va ajunge la 11 lei”, a declarat Ministrul Energiei, potrivit Digi24.

De asemenea, el a spus că începând de astăzi vor avea loc controale la benzinăriile care au scumpit brusc carburanţii.

“Organe de control ale statului român se vor duce peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț, pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Mi se pare că deja este o speculație iar speculațiile sunt aspru pedepsite, mai ales în situații de criză, cum suntem cu războiul la frontiera noastră apropiată.

Înclin să cred că s-a creat o psihoză în masă și de aceea am și ieșit și o să ies în continuare să spun că nu există absolut niciun motiv să stăm la coadă și să ne întoarcem în vremurile lui Ceaușescu când benzina și motorina era raționalizate și nu găseam benzină și motorină”, a declarat Virgil Popescu.