Ministrul Apărării, la Aviation-Event 2022 CLJ: Aeroporturile regionale sunt cheia mobilității în Europa

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a fost prezent, joi, 31 martie, la Aviation-Event 2022 CLJ care a avut loc la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

El a precizat că aeroporturile regionale sunt cheia mobilităţii în Europa.

„În acest moment, atât COVID-ul, cât și războiul din Ucraina ne arată cât de importante sunt aeroporturile regionale și toate afacerile care apar în jurul acestor aeropoturi pentru că sunt un generator de creștere economică, un generator de dezvoltare. Aeroportul din Cluj este cel mai bun exemplu pentru modul în care se dezvoltă o regiune. Din păcate, există câteodată o tendință, atât a Comisiei Europene, cât și a puterilor naționale de a nu da o suficientă importanță dezvoltării regionale. Aeroporturile regionale sunt cheia mobilității în Europa”, a declarat Dîncu.

El a explicat că atunci când vorbim despre dezvoltarea aeroporturilor regionale trebuie să fim raţionali. 

„Există tendința în România, dar și în Europa, de a prolifera aeroporturi regionale în zone în care nu se pot dezvolta economic. Am văzut cereri fanteziste la Guvernul României, ale unor aeroporturi care sunt de interes local, nu regional, național sau european. Am văzut un aeroport nou, care avea o prognoză de dezvoltare a traficului de 5 milioane de pasageri peste 20 de ani. Este imposibil. Trebuie să fim, totuși, raționali. Dacă vorbim de măsurile de ajutor, știți bine că Guvernul României a sprijinit în timpul pandemiei aeroporturile regionale. Ajutorul trebuie să fie proporțional cu nevoile, dar voi știți asta foarte bine. Cred că voi, specialiștii din domeniu, veți ajuta guvernele să înțeleagă mai bine nevoile și să treacă mai bine peste obstacolele ce apar”, a mai spus Ministrul Apărării.