Medicul primar cardiolog, Alexandru Scafa, la Napoca Live: Măsurile de prim-ajutor ne salvează viața. Ar trebui să fie introdus un curs încă din liceu

Șeful Secției de Cardiologie a Spitalului Floreasca din București și medicul primar cardiolog Alexandru Scafa a fost invitatul jurnalistei TVR Cluj, Loredana Corchiş și al avocatului Daniel Ionașcu, în cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la Napoca Live. El a explicat de ce sunt importante cursurile de prim-ajutor și cum acestea pot salva vieți.  

„Aceste măsuri țin de gradul de civilizație al unei țări. Dacă trăim într-o țară civilizată trebuie să avem capacitatea de a instrui populația în măsurile de prim-ajutor. Acest lucru trebuie făcut organizat. Trebuie găsit un sistem în care oamenii să poată să primească aceste noțiuni. Există instructori care fac acest lucru. Este o muncă grea. Implică resurse materiale dar scopul final este foarte important. Un lucru important este ca în spațiile aglomerate să fie niște dispozitive numite defibrilatoare automate. În România știu că există un Consiliu Național al Resuscitării. Măsurile acestea aplicate la momentul oportun salvează sigur vieți. Este important să reușim să le implementăm”, a explicat medicul Alexandru Scafa.

Un curs de măsuri de prim-ajutor implementat în liceu

“Cursul în sine nu este foarte greu. Poate fi adaptat spre exemplu din liceu. O altă idee ar fi ca acest curs să fie implementat la școala de șoferi. Atunci când iei volanul în mână ai o mare responsabilitate. Este și un moment important. Cumva aduce un grad de responsabilitate. Un curs de resuscitare poate să ajute la acest lucru.

Nu știu dacă este o campanie, dar există câteva spoturi din care poți învăță aceste măsuri. Însă este altceva când faci cursul și există și o parte practică, nu doar teorie”, a precizat Alexandru Scafa, la Napoca Live.