Șeful Secției de Cardiologie a Spitalului Floreasca din București și medicul primar cardiolog Alexandru Scafa a fost invitatul jurnalistei TVR Cluj, Loredana Corchiş și al avocatului Daniel Ionașcu, în cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la Napoca Live. Acesta a vorbit despre importanța educației medicale. El a spus că oamenii au dreptul la sănătăte și au obligația de a preveni bolile.
„Educația medicală joacă un rol foarte important în viața noastră. Noi trebuie să avem un obiectiv foarte clar. Noi ca oameni trebuie să trăim cât de bine se poate și pe o durată cât de lungă. Pentru asta avem resurse, avem în acest moment posibilități de a ne prelungi viața și totul într-o anumită măsură depinde de noi. Totul din punctul meu de vedere pornește de la educație. Noi trebuie să încercăm să conștientizăm faptul că trebuie să ne protejăm de la vârste tinere pentru a nu avea probleme mai încolo. Este vorba despre prevenție. Prevenția este grea. Este mult mai ușor la un moment dat să iei niște pastile pentru a rezolva niște probleme, decât prin proprie voință să poți să renunți la anumite vicii. Aici cred că trebuie făcut un efort colectiv. Educație fără voința omului este foarte greu de făcut. Avem nevoie de sprijinul oamenilor”, a explicat medicul Alexandru Scafa, la Napoca Live.
Întrebat fiind despre existența neîncrederii oamenilor în sistemul medical românesc, medicul primar cardiolog Alexandru Scafa a precizat că există o lipsă a comunicării în acest domeniu: „Nu știu dacă e vina doctorilor că nu au ieșit să explice diverse lucruri. Clar este nevoie ca doctorii să fie parte mai activă în plan social, să explice, să vină în întâmpinarea oamenilor, pentru că informația de calitate medicală nu poate să vină decât de la doctori. Indiferent de modalitate informația trebuie să fie una de bună calitate”.