În județul Cluj se emit certificate de urbanism online. Arhitectul Claudiu Salanță: Este doar un prim pas. Digitalizarea trebuie să continue

Consiliul Județean Cluj a lansat o platformă web dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU). Instituția va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare. Oficialii CJ spun că este vorba despre un proiect pilot, premieră în România.

În cadrul emisiunii de la Napoca Live, Real Estate Agenda, moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Arhitectul Șef al județului Cluj, Claudiu Salanță a declarat că procesul de digitalizare a urbanismului va continua.

„Îmi amintesc că primul lucru pe care l-am văzut în administrație erau niște foi A4 pe care aveam trecute certificatele de urbanism. De atunci s-a evoluat mult. Domeniul acesta al digitalizarii trebuie să mergă mult mai departe. Poți să ajungi să ai un 3D al orașului. Nu e SF. E posibil.

Tehnologia există, dorința ne mai trebuie. Cea mai mare barieră pe domeniul digitalizării este tocmai conectarea diverselor baze de date. Există cazuri în care administrațiile publice nu se pot conecta între ele. Noi am spart bariera și eliberăm certificate de urbanism online. Trebuie să mergem mai departe. Trebuie să facem în așa fel încât urbanismul să fie bazat pe date”, a declarat Claudiu Salanță, la Napoca Live.