Mașină electrică concepută în Cluj. Premierul României: Lucrul acesta ne arată că există potențial și resursă umană

În cadrul evenimentului Innowave Summit 2022, care se desfășoară zilele acestea la Cluj-Napoca, Premierul României, Nicolae Ciucă a condus un prototip al unei viitoare mașini electrice care a fost proiectată exclusiv în Cluj-Napoca.

Supranumită ”Tesla de Cluj”, această mașină promite să fie una dintre cele mai performante vehicule electrice.

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a spus că îi va cere Premierului să găsescă fonduri pentru a sprijini acest proiect românesc.

În cadrul unei conferințe, Premierul Ciucă a declarat că este impresionat de prototipul mașinii electrice.

„Este impresionantă preocuparea și dedicarea inginerilor atât din mediul privat cât și implicarea mediului universitar în dezvoltarea acestor proiecte. Lucrul acesta este îmbucurător și încurajator și ne dă acea doză de optimism că există potențial, că există resursă umană, că avem preocupare. Trebuie să asigurăm cadrul necesar ca toate aceste elemente de inovație să poată să fie produse în serie și așa cum discutam este foarte important să gândim cum să facem să trecem de la obținerea resurselor din comercializare a materiei prime la obținerea veniturilor prin valoare adăugată cât mai mare. La Cluj există toate aceste preocupări”, a declarat Premierul României, în cadrul întâlnirii.

El a precizat că viitorul infrastructurii României pentru mașini electrice se află pe o pantă ascendentă.

„Există planuri, există în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), există fonduri alocate astfel încât la nivel național să urmeze să fie realizate stații de încărcare cel puțin în momentul de față pe traseele principale pentru a putea să venim în sprijinul celor care au mașini electrice. (...) În cadrul PNRR sunt 18.000 de stații de încărcare care vor fi finalizate în următorii 5 ani”, a mai precizat Premierul României, Nicolae Ciucă.