Prin proiectul Ministerului Sănătății se are în vedere creșterea accesului populației la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere.
„Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor”, a declarat domnul prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
- Farmaciile comunitare care doresc să se implice în program se vor autoriza special să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista lor urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
- Farmaciștii implicați în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri și cu respectarea strictă a Ghidului devaccinare în farmaciile comunitare.
- Persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere și să li se mai fi administrat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori; de asemenea, înainte de vaccinare se va efectua obligatoriu o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
40 de unități s-au înscris până acum în program. Urmează să primească autorizație de la Direcţia de Sănătate Publică și să instruiască personalul.
Un vaccin gripal costă în farmacie 65 de lei. Încă nu s-a stabilit dacă oamenii vor plăti și pentru injectare. Proiectul pilot ar trebui să demareze într-o lună.
Persoanele care primesc gratuit vaccinul sunt cele din categoriile de risc: cele care au peste 65 de ani, adulții şi copiii cu boli cronice, femeile însărcinate și personalul medical.