In memoriam Vasile Mărcean. Cine a fost şi ce a făcut pentru Cluj-Napoca?

Apa este un element indispensabil vieţii. Bem apa, o folosim în uzul casnic și pentru igiena personală. Chiar dacă apa este o sursă pe care o primim de la natură, din cauza poluării şi a altor factori externi, apa nu reuşeşte să îşi păstreze toate proprietăţile şi să fie o sursă sigură. Pentru ca oamenii să folosească apa a fost nevoie de implementarea unor sisteme performante de filtrare și tratare a apei.

Municipiul Cluj-Napoca a fost norocos să aibă oameni excepţionali care să le ofere cetăţenilor o apă limpede, care poate fi folosită în activităţile zilnice.

Unul dintre aceşti oameni excepţionali a fost inginerul Vasile Mărcean. Una dintre lucrările de referinţă ale celui mai longeviv director din cadrul Hidroconstrucţia a fost alimentarea cu apă a municipiului Cluj-Napoca din sursa Gilău. Contribuţia acestuia a fost esenţială în asigurarea logistică, materială şi organizatorică a şantierului.

gilau II

De asemenea, începând cu anul 1982, ca director al SC Hidroconstrucţia, Sucursala „Ardeal“ Cluj, a coordonat execuţia de blocuri de locuinţe în Cluj-Napoca, betonarea drumului judeţean Someşul Rece – Tarniţa, amenajarea hidro­energetică în cascadă a râului Repede în treapta AHE Lugaşu, continuarea amenajării râului Someşul Mic în aval de Tarniţa, prin cele 4 uvraje până la microhidrocentrala din mijlocul Clujului, amenajarea complexă a râului Bistriţa în amplasamentul Colibiţa, amenajarea interioară şi alimentarea cu apă potabilă şi industrială a Exploatării Miniere Voievozi, AHE Firiza, traversarea subterană a Clujului cu un canal colector de ape reziduale şi pluviale şi amenajarea complexă a râului Răstoliţa.

somesu rece tarnita

Vasile Mărcean s-a născut în anul 1946, în data de 8 ianuarie, în comuna Apahida, judeţul Cluj. A absolvit Facultatea de Construcţii din Institutul Politehnic Cluj, specialitatea Construcţii Civile, Industriale şi Agricole, în anul 1968. Şi-a început activitatea la ICH Grup Şantiere „Someş“ şi din funcţia de Şef Punct de Lucru a realizat între anii 1968-1971, lucrări la staţia de tratare a apei pentru Cluj-Napoca, excavaţii şi betonări la barajul Gilău şi lucrări la Motelul turistic din Gilău. De asemenea, în funcţia de Şef de Lot, între anii 1971-1974, a coordonat excavaţiile şi betonările la fundaţie şi în corpul barajului Gilău, betonarea podului peste baraj, injecţii în voalul etanşare, aducţiunea secundară Măguri-Răcătău. Timp de aproape 35 de ani a fost Directorul Sucursalei “Ardeal” al SC Hidroconstrucţia. În anul 2017 acesta s-a retras din activitate.

Din păcate, inginerul Vasile Mărcean a încetat din viaţă în acest an. Colegii săi de la SC Hidroconstrucţia au transmis un mesaj de condoleanţe familiei.