În 2022 va avea loc un nou recensământ al populaţiei. VEZI în ce perioadă din an va fi realizat

În cadrul emisiunii România 4.0 de la NapocaFM, Directorul adjunct al Direcţiei de Statistică Cluj, Vîrva Silviu a declarat că, în anul 2022 va avea loc un nou recensământ în România.

“Din cauza pandemiei desfășurarea acestui recensământ s-a amânat pentru prima jumătate a anului 2022, însă se lucrează la organizarea lui de mai bine de un an. La nivelul Direcției de Statistică Cluj s-a constituit Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului, formată din angajați permanenți ai Direcției de Statistică Cluj și personal contractual care se ocupă de buna desfășurare a recensământului la nivelul județului Cluj. Până în prezent au reușit să actualizeze baza de date, care este o aplicație pusă la dispoziție de INS în care regăsim situația numerelor administrative de pe raza județului nostru și numărul de locuințe aferent”, a declarat Vîrva Silviu.

El a precizat că, recensământul populaţiei din România care se va desfăşura în prima parte a anului 2022, va fi în mare parte online.

“Recensământul populației și locuințelor care se desfășoară în prima parte a anului 2022 se desfășoară în mare parte online. Implicarea directă a populației se face prin două etape, respectiv în perioada 14 martie - 15 mai este etapa de autorecenzare și perioada 16 mai - 17 iulie, etapa de colectare a datelor de către recenzori prin interviu față în față. Prin autorecenzare fiecare cetățean care are acces la internet poate completa chestionarul online printr-o aplicație pusă la dispoziție de INS. Este foarte recomandată autorecenzarea”, a mai spus Vîrva Silviu.

De asemenea, Directorul adjunct al Directiei de Statistica Cluj, Vîrva Silviu a menţionat în cadrul emisiunii şi faptul că, datele personale colectate în timpul recensământului sunt strict confidenţiale.

“Datele personale pentru cercetările statistice au un element foarte important și acela că persoana poate fi identificată doar pe perioada colectării. Ulterior, după transmiterea datelor în aplicație acestea sunt anonimizate, identificarea nu mai este posibilă. CNP-ul va fi criptat. Datele culese de la cetățeni sunt strict confidențiale. Datele cu care operează Institutul Național de Statistică nu sunt transmise nimănui, se folosesc doar în scop statistic”, a mai spus Vîrva Silviu la NapocaFM.