CNSU va decide miercuri noile restricții pentru valul 5

Autoritățile vor decide, miercuri, în cadrul unei ședințe a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), noile restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19 din România.

Printre măsurile noi propuse de CNSU se numără și obligația ca doar masca de protecție de tip medical sau FFP2 să fie folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne.

Excepție de la măsura prevăzută fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile.

El spune că masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul 5 al pandemiei.

De asemenea şi Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte dintre miniștrii din Guvern i-au în considerare ca oamenii să poarte masca chirurgicală sau cu standardul de protecție FFP2.