IML Cluj doreşte achiziţionarea unui poligraf de ultimă generaţie. Aparatul depistează persoanele cu abilităţi de a păcăli testele de personalitate

În Cluj ar putea exista un aparat care să fie folosit pentru a depista persoanele pedofile şi pe cele care comit diverse infracţiuni, cele care au furat, au minţit, au violat sau au abuzat.

Aparatul este deja folosit în diferite state şi este într-adevăr foarte util în diferite domenii.

El este folosit în foarte multe state și în Europa, dar în special în USA, unde e distribuit în toate departamentele de poliție, criminalistică și în acea rețea de medicină legală și cu precădere folosit de psihologul clinician și de către psihiatru. Aparatul este folosit și în Rusia și în alte state precum în Națiunile Unite Arabe e folosit ca și instrument, mai ales cu precădere folosit inclusiv de bănci, firme mari care evaluează periodic oamenii cu decizii, dar și cu o răspundere mare în cadrul acelor firme”, a declarat Dr. Psiholog Cristian Delcea.

Aparatul nu este atât de scump în comparaţie cu consumabilele de care ai nevoie după achiziţionarea lui.

Prețul urcă de la 15.000 euro, dar să știți că nu e atât pe aparat, cât este pe consumabile, pentru că eu la acel aparat trebuie să mai am încă 100, 200 sau câte valori am eu de testări. O testare înseamnă ca la Prepay.  Atunci când încarci o testare înseamnă 50 de dolari, pentru că testarea se încarcă sub formă de puncte, de scoruri și în funcţie de participarea fiecăruia el e trimis la cloud şi în funcţie de punctele sau scorurile primite, se descarcă punct cu punct. Deci 50 de dolari ori câte testări avem se adună. Poate credeţi că este scump, dar nu e scump, pentru că ne ajută pe noi să luăm decizii mult mai bune”, a declarat Dr. Psiholog Cristian Delcea.

Atunci când vorbim despre utilizarea acestui aparat pentru a depista persoanele pedofile, cele care comit infracţiuni, ne referim la acei oameni care şi-au dezvoltat deja foarte mult această abilitate de a păcăli toate testele de personalitate, poligraful şi multe alte metode care sunt folosite, pentru a avea un răspuns valid la finalul anchetei.

Sunt oameni care sunt pregătiți să spargă o bancă sau să manipuleze sau să șantajeze. Nu că au inteligență mare, dar au dezvoltat abilități în domeniul acesta și știu să se descurce mult mai bine în a duce în eroare decidenții, specialiștii, judecătorii, procurorii. Aceşti oameni au abilitatea de a duce în eroare, pentru că ei știu să îmbrace fațete comportamentale sau de oameni lipsiți de energie, de viclenie, având abilități de a masca tulburarea psihică şi astfel și noi specialiștii ar trebui să venim cu instrumente mult mai inteligente, mult mai bune, predictive, științifice, obiective.

Vorbim de acei oameni care abuzează, vorbim despre violatori. La violator avem victime pe bune, cu suferință, dar avem foarte mulți părinți care își abuzează sexual copiii, avem foarte mulți oameni care abuzează sexual fără contact și ne referim la cadre didactice, medici, alte categorii profesionale care își folosesc mult mai discret abuzul sexual pe fondul unor tulburări parafirice, pe fondul unor comportamente parafirice și atunci dovedește că ţi s-a făcut chestia asta ca victima și dovedește că omul ăla are o parafirie și atunci instrumentul acesta ne poate ajuta să identificăm acele preferințe psihopatologice, ne creionează sau ne dă în mare, ne arată un comportament parafiric sau o tulburare parafirică și de aici nevoia acută de a ne achiziționa acest instrument și nu numai legat de acest aparat și de alte instrumente”, a declarat Dr. Psiholog Cristian Delcea.

Acest aparat este de fapt un laptop pe care infractorul aplică un chestionar.

Este un laptop, un dispozitiv care se conectează cu USB, se pune pe ochiul respectiv și el completează un chestionar și acel chestionar e standardizat pentru că, eu pot să pun orice chestionar în acel dispozitiv. E pus în fața ochiului, omul completează și în 30 de minute primește răspunsul dacă a mințit sau nu. La aplicarea chestionarului care spune dacă a mințit sau nu, acesta îmi spune că a mințit, cât a mințit, dar avem limite acolo, pentru că omul știe să mintă, ştie să îmi întoarcă peste cap acest instrument. Pe o testare pe un astfel de aparat pe retină nu are cum să mă mintă, doar dacă nu vine cu un Diazepam înainte de a-l face. Astfel că, mă asigur că am un răspuns mult mai curat pe lângă scalele din interiorul chestionarului”, a declarat Dr. Psiholog Cristian Delcea.