Ghețarul din peștera Scărișoara se topește din cauza încălzirii globale. Ce spun specialiştii?

Peștera Scărișoara din județul Alba adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și unul dintre cei mai mari din lume. Gheţarul Scărişoara are peste 100.000 metri cubi de gheaţă şi este cel mai mare bloc de gheaţă subteran din România.

Conform specialiștilor, ghețarul carstic se topește într-un ritm mult mai accelerat decât studiile au prevăzut din cauza schimbărilor climatice și încălzirii globale.

„Se topeşte accelerat în ultimii ani. Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani şi arată că, cel puţin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent. Cel puţin în ultimii trei sau patru ani am asistat la o topire a gheţii, care este fără precedent, de când se fac măsurători, din anul 1921. S-a topit mai multă gheaţă decât în ultimii 40 de ani şi datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani”, a afirmat cercetătorul de la Institutul de Speologie din Cluj-Napoca, Aurel Perşoiu pentru Euronews TV.

Omul din știință afirmă că în ultimul an, având în vedere temperaturile neobișnuit de ridicate, ghețarul a pierdut mai multă gheață decât media de topire anuală normală de până acum:

„În ultimii 20 de ani media de topire pe an era la 2-3 centimetri. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani. Am făcut suficient de mult rău prin arderea combustibilor fosili, cantitatea de dioxid de carbon pompată în atmosferă este extraordinar de mare. Este mai mare decât oricând în ultimii 800.000 de ani. Dioxidul de carbon va fi prezent încă cel puțin 100 de ani în atmosferă”, a declarat Aurel Perșouiu.