Gheorghe Şurubaru: Primăria implementează mai multe proiecte pentru informarea şi educarea populaţiei privind colectarea selectivă

În cadrul emisiunii Talk Show Direct cu Lucian Danciu de la NapocaFM, City managerul Clujului, Gheorghe Şurubaru a vorbit despre cum se realizează colectarea selectivă în Cluj-Napoca.  

“Pe raza municipiului avem 840 de puncte gospodărești împărțite pe cele 2 sectoare. În plus Primăria a amplasat pe străzile din municipiu 25 de sisteme de colectare inteligente. Avem aproximativ 180 de puncte gospodărești îngropate la care am adăugat 50 și mai urmează 50 de puncte supraterane. Toate acestea pentru a îmbunătăți infrastructura oferită populației și firmelor pentru colectarea selectivă. Față de această infrastructură, Primăria a mai creat un centru de colectare care funcționează în Mărăști. În acest moment amenajăm încă un centru de colectare pe strada Bucium. În plus am pus la dispoziție populației în cinci locuri din oraș puncte mobile pentru colectare pentru deșeurile voluminoase unde populația poate să vină și să depună gratuit aceste deșeuri voluminoase”, a menţionat Gheorghe Şurubaru la NapocaFM.

De asemenea, el a spus că, Primăria din Cluj-Napoca implementează mai multe proiecte în oraş pentru informarea şi educarea populaţiei privind colectarea selectivă.

“Referitor la partea de conștientizare a populației, vreau să va spun că am demarat la nivelul Primăriei un proiect pilot în care avem 7 puncte gospodărești îngropate. Pe un sector unul și pe alt sector 6. La aceste puncte gospodărești se merge în comisie în fiecare dimineață, comisie formată din reprezentant al Primăriei, al Poliției Locale, al operatorului de salubritate și este invitat și Președintele Asociației la care se deplasează comisia pentru a constata la fața locului în ce măsură se respectă colectarea selectivă. Trebuie să spun că din păcate în proporție de 90% nu se respectă. Există și acele probleme în care se spune că firma vine și colectează la un loc indiferent dacă se colectează separat. Nu spun că nu există 100% astfel de situații. Din păcate evidența de la fața locului ne-a arătat că aceste deșeuri nu erau colectate separat, astfel încât firma a trebuit să le ridice și să le pună la deșeuri amestecate. Primăria a hotărât ca acolo unde colectarea se face selectiv populația să plătească zero lei. Dacă colectăm selectiv, nu plătim nimic. Dacă se constată că deșeurile sunt amestecate s-a stabilit că se plătește cu 25% în plus de către asociații. Primăria în fiecare lună, la unul dintre cele două cinematografe, respectiv în Mărăști și în Mănăştur, face acțiuni de conștientizare a populației referitor la colectarea selectivă. Aici participă de regulă operatorii de salubritate, ONG. La aceste întâlniri sunt invitate de regulă mai multe asociații de proprietari care sunt în apropiere. Vreau să va spun că am avut întâlniri în care am avut un singur Președinte de asociație. Noi continuăm să îi invităm, continuăm să insistăm să participe”, a spus Gheorghe Şurubaru.