Fostul arhitect şef al Clujului: Oraşul s-a dezvoltat şi merge într-o direcţie bună

Municipiul Cluj-Napoca s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Administraţia locală a beneficiat de un buget mai mare, mai ales după aderarea României la Uniunea Europeană (UE).  

Fostul architect şef al municipiului Cluj Napoca, Ligia Subțirică a vorbit în cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la Napoca Live, despre dezvoltarea oraşului din ultimii 15 ani.

“Mie mi se pare evident că s-a dezvoltat și cred că merge într-o direcție bună. Ar însemna să nu ne aducem aminte deloc de prima perioadă după ’90 în care Clujul avea alt aspect, altă structură și cred că și altă mentalitate. Spațiile publice au fost preocuparea majoră a urbaniştilor. Nu se naște nimeni învăţat, am avut o provocare în abordarea urbanismului. Cred că Clujul s-a mișcat destul de bine”, a declarat Ligia Subțirică.

Cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca întâmpină în momentul de faţă mai multe probleme de mobilitate. Fostul architect şef al municipiului a explicat de ce există aceste probleme.

“Toată zona din Bună Ziua era un deal. Era un singur proprietar care după Revoluție a împărțit terenul și a vândut parcele. Aceste parcele care s-au vândut au impus o abordare greșită. Proprietarul care a vândut nu a fost interesat să facă un studiu urbanistic, să proiecteze niște drumuri. Urmarea s-a văzut în timp.

Situația nu este bună pentru Bună Ziua, pentru toate străzile care coboară în Andrei Mureșanu. Nu s-a gândit un plan urbanistic inițial, nu s-au gândit circulațiile. Orice încercare de a crea ulterior o circulație rezonabilă s-a izbit de rezistență proprietarilor de parcele, care nu erau dispuși să renunțe la acestea”, a explicat Ligia Subțirică, la Napoca Live.