Flavius Milăşan: Este o tragedie faptul că nu s-a vorbit de cultură în pandemie şi nu se vorbeşte de cultură după pandemie

Invitat în cadrul emisiunii TalkShow Direct cu Eugen Olariu de la NapocaFM, directorul Casei de Cultură a Studenţilor “Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca, Flavius Milăşan a vorbit despre cum a fost afectat domeniul cultural de pandemie.

“Din 2 perspective. Din punct de vedere al formaţiilor și al trupelor pe care noi le coordonăm în Casa de Cultură a Studenților, noi avem 7 departamente cultural-artistice, inclusiv unul sportiv, până acum o lună noi nu am reușit să organizăm nici măcar o repetiție. Pentru noi pe date statistice a însemnat o pierdere de 30-40% din membrii acestor formații. Unii s-ar reorientat, unii și-au găsit poate alte hobbyuri, alții și-au format familii. Tot ce înseamnă aceste trupe și formații sunt alcătuite din voluntari, peste 360 de tineri și studenți.

Problema e în momentul în care un tânăr îți vine într-o anumită formaţie. Îi ia cel puțin un an de zile să pornească de la zero, până poate urca pe o scenă într-un spectacol. În totalitate eu preconizez că ne vom reveni în toamna anului 2022 pe partea aceasta de formații, trupe.

Asta nu înseamnă că în prezent nu funcționăm. Am depăşit 150.000 de spectactori în Casa de Cultură a Studenților. Am avut zile în care găzduiam 2 evenimente, 3 evenimente. E o nevoie clară de spații culturale în zona Clujului. Din punct de vedere al evenimentelor noi am pierdut foarte mult, deoarece anularea tuturor evenimentelor pe durata unui an și două luni de zile pentru noi a însemnat zero venituri”, a declarat Flavius Milăşan.

Flavius Milăşan a mai spus şi faptul că, măsurile luate în pandemie în anul 2020 au fost foarte drastice.

“Pe partea de bunuri și servicii doar Ministerul ne-a susținut într-un procent de 30%, respectiv am supraviețuit efectiv cu lunile ianuarie, februarie și început de martie din 2020 și cu o chirie modică plătită de către Filarmonica de Stat care are birouri la noi. Măsurile luate începând cu 2020 au fost destul de drastice. Pe utilități am închis căldura începând cu luna martie, a fost o măsură eficientă pentru că ne-a ajutat să ajungem în lunile de vară şi să ne plătim utilitățile, să fim pe zero cu veniturile din primele luni în care am găzduit evenimente până la pandemie. Ulterior am fost pe o notă de avarie, însă aici s-a văzut măiestria fiecărui manager de instituție de cultură, pentru că e o tragedie faptul că nu s-a vorbit de cultură în pandemie și nu se vorbește de cultură după pandemie. Cred că perioada aceasta după pandemie e mult mai grea, perioada de revenire. Trebuie să ai un plan. Noi am reprogramat multe evenimente din 2020, unele s-au anulat din păcate”, a declarat directorul Casei de Cultură a Studenţilor “Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca, Flavius Milăşan la NapocaFM.

 

Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/NapocaLive/videos/826650701615082