Femeile însărcinate vaccinate împotriva COVID-19 ar putea transmite imunitatea copiilor

Potrivit cercetării efectuate în luna februarie, au fost detectați anticorpi la toate cele 20 de femei cărora li s-au administrat ambele doze din vaccinul Pfizer/BioNTech în al treilea trimestru de sarcină și la nou-născuți, prin transfer placentar.

''Constatările noastre subliniază faptul că vaccinarea femeilor gravide poate oferi protecție maternă și neonatală împotriva infecției cu SARS-CoV-2", se arată în studiul preliminar.

Concluziile cercetătorilor de la Centrul Medical Universitar Hadassah din Ierusalim au fost anunțate luna aceasta pe medRxiv - un serviciu online pentru manuscrise de cercetare nepublicate în reviste de specialitate și care nu au fost evaluate deocamdată de alți cercetători - și citate marți de media israeliene, notează Reuters.

Autorii au făcut mențiuni asupra dimensiunii reduse a studiului și au precizat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se evalua efectul vaccinării în diferite stadii ale sarcinii, dar și siguranța și eficacitatea diferitelor vaccinuri disponibile în prezent. Coautoare a studiului, Dana Wolf, a fost citată de Jerusalem Post afirmând că grupul va începe să analizeze perioada de timp în care anticorpii declanșați de vaccinări sunt prezenți la copii.

Pfizer Inc si BioNTech SE au anunțat luna trecută cu au inițiat un studiu internațional efectuat pe un număr de 4.000 de voluntari pentru a se evalua siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19 la femeile însărcinate sănătoase. Studiul clinic va evalua, de asemenea, dacă femeile gravide vaccinate transferă anticorpi cu rol de protecție copiilor lor.

 

Un alt studiu, realizat în Statele Unite, care a fost anunțat săptămâna trecută și așteaptă, de asemenea, evaluarea altor cercetători, a constatat că anticorpii induși la femeile însărcinate dupa administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 bazate pe ARN mesager (ARNm), cum ar fi Pfizer/BioNTech și Moderna, au fost transferați copiilor prin placentă sau lapte matern.