Federația SANITAS, manifestație de comemorare a victimelor sistemului sanitar în fața Guvernului

 Marți, 17 noiembrie, Federaţia SANITAS organizează în Piaţa Victoriei o manifestaţie prin care îi comemorează pe pacienţii care şi-au pierdut viaţa din cauza stării de degradare a sistemului de sănătate, dar şi pe angajaţii sistemului sanitar care au decedat. 

Federaţia SANITAS avea programat pentru marţi un miting în faţa sediului Guvernului, în semn de protest faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor la solicitările sale de sprijin financiar, logistic şi de resurse umane, însă în contextul incendiului produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ organizaţia sindicală a modificat tema mitingului.

„Federaţia SANITAS din România întrerupe şirul protestelor planificate, iar mâine, 17 noiembrie 2020, ora 11:00, se va afla în Piaţa Victoriei într-o acţiune a tăcerii, a doliului, a respectului faţă de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienţi ce nu au mai putut fi salvaţi, fie că sunt salariaţi din sistem care au pierdut lupta pentru supravieţuire!”, se arată comunicat.

 Așadar, în cadrul manifestaţiei, membrii Federaţiei SANITAS intenţionează să critice autorităţile responsabile de administrarea instituţiilor de sănătate.

„Acţiunea va fi una care condamnă total indiferenţa şi inconştienţa autorităţilor care sunt responsabile de managementul instituţiilor de sănătate din România. Va fi o reacţie publică de nemulţumire totală faţă de lipsa unei strategii naţionale reale şi coerente de reformare a sistemului de sănătate. În acelaşi timp, Federaţia SANITAS va lansa un ‘Manifest pentru dreptul cetăţeanului român la servicii publice de sănătate performante’ la care invităm să se alăture şi alte organizaţii interesate. Este un demers necesar, fără conotaţie politică, determinat exclusiv de faptul că nu este normal să mai acceptăm situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de sănătate din ţara noastră”, se arată în comunicat.