Fără ruși și belaruși la Olimpiada din 2024

 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a pronunţat joi pentru excluderea totală a sportivilor din Rusia şi Belarus de la Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice 2024 de la Paris, ''atât timp cât continuă agresiunea din Ucraina''.

Într-o rezoluţie adoptată în timpul sesiunii de vară, care are loc în această săptămână la Strasbourg, Adunarea Parlamentară a îndemnat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi organismele sale sportive constitutive să menţină poziţia exprimată în 2022 şi să ''interzică participarea'' sportivilor din cele două ţări la viitoarele Jocuri Olimpice şi la alte mari evenimente sportive.

Această rezoluţie intervine în contextul în care CIO plănuieşte să aprobe participarea sportivilor cu paşaport rus sau belarus la Paris cu statutul de sportivi neutri.

CIO a recomandat în luna martie reintegrarea sportivilor din Rusia şi Belarus în competiţiile internaţionale, sub steag neutru şi cu titlu individual pentru sportivii care nu au susţinut războiul din Ucraina.

APCE consideră în rezoluţia sa că prezenţa sportivilor ruşi şi belaruşi este de neconceput şi că aceştia ar fi utilizaţi ca unelte de propagandă şi ar împiedica de facto alţi sportivi, în special ucraineni, să participe la Jocuri.

Potrivit APCE, argumentele în favoarea participării ruşilor şi belaruşilor ''nu au suficientă greutate în faţa imperativului de a condamna şi a repudia atrocităţile comise şi de a demonstra sprijinul deplin şi neclintit al comunităţii internaţionale pentru Ucraina, atunci războiul continuă''.

Parlamentarii Consiliului Europei consideră că ''sportivii de elită ruşi şi belaruşi primesc salarii de la stat şi fac adesea parte din echipele sportive militare''.

În timpul unei audieri în aprilie în faţa APCE, reprezentanţi ai CIO, inclusiv Gaby Ahrens, fost sportivă şi preşedintă a Comisiei de Sportivi ai Asociaţiei Comitetelor Naţionale Olimpice din Africa (ANOCA), au cerut să nu ''condamne sportivii'' pentru acţiunile conducătorilor lor.

Ministrul francez al Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a apreciat că forul mondial olimpic trebuie să ia ''o decizie suverană'' cu privire la participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice.