În data de 15 aprilie, la Centrul de Interes din Cluj-Napoca, a putut fi vizitată Expoziția ”INTERACTIVUM”.
”INTERACTIVUM” a fost o expoziție care a cuprins mai multe instalații și spectacole digitale interactive. Tema acestei manifestări artistice a fost interacțiunea, în toate aspectele ei. Expoziția a fost concepută astfel încât să ofere publicului oportunitatea de a reflecta asupra a ceea ce înseamnă ”interacțiunea”. Artiștii din line-up-ul expoziției şi-au propus să ridice întrebări fundamentale care stau la baza vieții de zi cu zi, cum ar fi: ”Ce înseamnă să fii om?”, ”În ce fel sunt conectate simțurile?”, ”Care este limita dintre om și mașină?”.
“Evenimentul a devenit deja tradiţie. Am colaborat cu Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, cu Facultatea de Teatru şi Film, ei au acest departament digital interactiv. Aceştia au venit de multe ori să-şi dezvolte proiectele şi să le prezinte. Dar nu fără Klaus. Klaus vine o dată sau de două ori pe an la Cluj. Este un mare artist. Este o mare şansă pentru Cluj pentru că îl are şi vine şi îşi prezintă experienţele aici şi investeşte în masteranzii de la UBB. Totul a ieşit spectaculos ca de fiecare dată. De data aceasta noi am fost gazda evenimentului, nu am fost implicaţi în producţia şi pregătirea acestui concept”, a declarat Preşedintele Federaţiei Centrului de Interes, Florin Ştefan, pentru Napoca Live.
Evenimentul l-a adus la Centrul de Interes pe artistul austriac Klaus Obermaier și pe Cristina Pop-Tiron, Bogdan Dumitraș, Toma Bărbulescu, Iustin Filip, Lucia Codreanu, Jura Ruža și Florin Marc de la programul de masterat Digital Interactive Arts de la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai.
“Tema expoziţiei a fost interactivitatea. Nu a existat o temă generală specială. Au fost lucrări destul de deosebite. De exemplu, am avut o lucrare care prezenta momentele foarte grele din războiul din Ucraina.
În zilele noastre oricum suntem obișnuiți cu media și în viitor vom folosi și mai mult media. Ne vom confrunta cu ea în viața noastră, chiar și în mediul nostru de lucru cu medii interactive. Dar ceea ce este drăguț la un proiect de artă interactivă este că oamenii nu doar interacționează cu sistemul digital, ci încep și foarte des să interacționeze unul cu celălalt şi astfel creează un fel de interacțiune socială care este și foarte frumoasă”, a declarat artistul Klaus Obermaier, pentru Napoca Live.
Cei prezenţi la expoziţie au avut posibilitatea de a explora colecţia de experimente digitale şi de asemenea, să descopere relaţia dintre imagine şi sunet, digital şi real, concret şi abstract, uman şi maşină.
VEZI AICI care a fost atmosfera la expoziţie.