Există un trend descrescător al infectărilor cu Covid-19

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că în acest moment avem un trend descrescător al infectărilor, însă nu ar trebui să ne relaxăm.

"La acest moment se observă un trend uşor descrescător, dar asta nu trebuie, bineînţeles, să fie un mesaj de liniştire, ci trebuie să fie un mesaj de precauţie, în sensul în care să menţinem acest trend cel puţin în următoarea perioadă", a declarat Raed Arafat.

Acesta a mai precizat şi faptul că, împreună cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au discutat cu spitalele care sunt de urgenţă din două regiuni din Bucureşti, despre cum sunt gestionate cazurile de Covid-19.

"Împreună cu domnul ministru Tătaru am avut, deja, discuţii cu două regiuni, zona Bucureşti-Ilfov şi întreaga zonă de sud, am avut o discuţie, ieri, cu toate spitalele care sunt de urgenţă, spitale COVID, medicii şefi Secţie ATI, medicii şefi Secţie UPU, managerii spitalelor, directorii DSP-urilor şi s-a discutat mai mult despre modul de gestionare a cazurilor şi, mai ales, creşterea capacităţii de terapie intensivă, mai ales acolo unde este personal şi este posibil", a mai declarat Arafat.

Raed Arafat a declarat şi faptul că au fost distribuite "48 de ventilatoare suplimentare".

"Ventilatoarele ajung acolo de la stocul strategic pe care-l avem", a completat Arafat.

Raed Arafat a mai spus şi faptul că se va începe distribuirea a 300.000 de teste.

"Astfel, începem distribuirea primelor 300.000 de teste, care vor fi în prima fază date unităţilor de primiri-urgenţe, camerelor de gardă, deci de primă linie. De săptămâna viitoare, restul de 3 milioane o să înceapă să ajungă în tranşe şi urmează să distribuim la serviciile de ambulanţă şi, apoi, unde ne indică colegii de la Ministerul Sănătăţii", a explicat Arafat.

El a mai declarat că speră ca cele 3 milioane de teste să le primim în cursul acestei luni.

"În cursul acestui an, deci, cel care a contractat a promis că le aduce înaintea termenului, termenul era de aproximativ, dacă nu greşesc, de o lună, dar a promis că le aduce mai repede, aşa că cele 3 milioane de teste sperăm că le primim în cea mai mare parte în cursul acestei luni", a mai precizat Arafat.