Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, neconstituţională

Legea care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, au stabilit, joi, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR, potrivit unor surse din Curtea Constituțională.

Mai mulți foști parlamentari au atacat Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privid Statutul deputaților și al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Curtea spune că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Mai mult, „respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic.”

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, scrie Mediafax.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limita de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare”, se menționa în Legea 7/2021.