În emisiunea, Punct de vedere despre sănătatea ochilor cu Dr. Oana Rusu de la NapocaFM, s-a discutat despre ce ar trebui să facem pentru a ne proteja vederea.
Medicul specialist oftalmolog și fondator Q Vision Clinică de Oftalmologie Cluj, Dr. Oana Rusu a precizat în cadrul emisiunii faptul că, este foarte important să ne protejăm ochii atunci când stăm în faţa calculatorului.
“Într-adevăr suntem într-un moment în care tehnologia avansează foarte mult și oarecum suntem dependenţi de aceste device-uri, practic absolut toate activitățile implică și lucrul pe calculator, pe telefon, pe tabletă. Este foarte important să știm și să ne informăm despre cum putem să îmbinăm aceste activități. În sensul în care să avem grijă și de sănătatea ochilor, pentru că ei sunt cei mai folosiți în aceste activități, cât și să reușim și să ne facem treaba, pentru că este destul de greu la momentul actual să le spun pacienților să nu mai stea în față calculatorului, pentru că foarte mulți depind de această activitate și este important să știm ce trebuie să facem în așa fel încât să avem o activitate, să ne facem treaba.
Nu aș zice neapărat că există un pericol. Vestea bună este că toate aceste afecțiuni date de expunerea din fața device-urilor mobile sunt reversibile, nu sunt ireversibile. Doar că pot duce la un disconfort ocular, ceea ce ne îngreunează atât viața de zi cu zi”, a declarat Dr. Oana Rusu.
De asemenea, în cadrul emisiunii Dr. Oana Rusu a menţionat că, există o serie de reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ne proteja vederea în momentul în care utilizăm diverse device-uri.
“Există niște reguli pe care ar fi foarte bine să le avem în vedere atunci când stăm în fața calculatorului. Există o regulă care se numește 20 20 20. Regula înseamnă că după 20 de minute de stat în fața calculatorului, trebuie să privim timp de 20 de secunde la 20 feet. 20 feet înseamnă 6 metri. Această regulă este foarte importantă pentru că îi dă voie ochiului să se mai relaxeze.
În cazul expunerii excesive sindromului de computer, să îi spunem așa, mai poate să apară acest sindrom de ochi uscat. Sindromul de ochi uscat înseamnă că ochiul nu are suficiente lacrimi cu care să se spele și asta din cauza lipsei frecvenței clipitului în față monitorului. Sunt studii care arată că în momentul în care privim monitorul clipim de 4 ori mai puțin decât în mod normal, iar atunci suprafața oculară are de suferit.
Mai este afectat ochiul și de către lumina albastră emanată de ecrane”, a menţionat Dr. Oana Rusu.
Medicul specialist oftalmolog și fondator Q Vision Clinică de Oftalmologie Cluj, Dr. Oana Rusu a precizat că, în America există diferite tehnici prin care cei care lucrează foarte mult în faţa calculatorului, îşi pot proteja ochii.
“În primul rând evitarea efortului îndelungat de aproape. În America la marile firme de IT, există o lege. Legea spune că la fiecare oră, 10 minute pauză în care ochiul se relaxează. Ochiul se relaxează cel mai bine în întuneric. Tot în America există o cameră obscură, în care angajaţii pot merge şi îşi pot relaxa vederea”, a declarat Dr. Oana Rusu.
Q Vision este o clinică modernă de oftalmologie care își tratează pacienții cu empatie și respect.
Avem o echipă medicală cu peste 6 ani de experiență, iar în această perioadă am efectuat peste 6000 de operații cu succes.
Clinica oferă diverse servicii, precum consultații uzuale oftalmologice, investigații complexe cu aparatură medicală ultramodernă sau intervenții chirurgicale.
Emisiunea integrală: https://www.facebook.com/240025582766345/videos/780613385959802