Dirijorul Lawrence Foster, pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul vineri, 27 ianuarie, de la ora 19.00, la un concert simfonic dirijat de Lawrence Foster, unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, fiind recunoscut ca un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu. Lawrence Foster este, începând cu această stagiune, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Spectatorii se vor putea bucura de prezența Maestrului la Cluj şi de programul deosebit care va include Simfonia nr. 3 în Fa major, de Johannes Brahms şi Opt dansuri slave, op. 46, de Antonín Dvořák.

Simfonia a 3-a de Brahms s-a bucurat de un succes răsunător încă de la premiera din Viena, fiind privită drept muzică de „avangardă”. Se remarcă în lucrare conflictul dramatic prezent încă de la început, prin acordurile subtile ce deschid Simfonia: 𝘧𝘢-𝘭𝘢 𝘣𝘦𝘮𝘰𝘭-𝘧𝘢 – considerate drept prescurtarea crezului brahmsian, Frei aber froh (liber, dar fericit). Acest fapt a fost interpretat de-a lungul timpului drept o reflecție asupra celibatului compozitorului.

Opt dansuri slave, op. 46, compuse iniţial pentru duo de pian, au fost scrise în 1878 la cererea lui Fritz Simrock, editorul lui Johannes Brahms. Cei doi compozitori au devenit buni prieteni la începutul carierei lui Dvorák. Această lucrare a fost cea care l-a introdus pe Dvorák pe scena concertelor europene; după premiera de la Dresda din 1878, renumele compozitorului a crescut în mod deosebit. La scurt timp după ce a finalizat duoul original pentru pian, Dvorák a orchestrat dansurile pentru orchestră mare (versiunea în care au fost prezentate la Dresda), rezultând într-o singură lucrare, în două versiuni distincte. Deși sunt intitulate Opt dansuri slave, șapte din acestea sunt originare din Boemia, doar al doilea dans aparținând folclorului sârb. Cu toate acestea, etosul general este unul foarte energic și ritmat.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi şi-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeași perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziție pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.


Lawrence Foster a fost Directorul Muzical al Orchestrei Simfonice din Barcelona, al Orchestrei Naţionale a Cataloniei, al Filarmonicii din Monte Carlo, al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, al Festivalului Muzical din Aspen, al Houston Symphony, al Orchestrei de Cameră din Lausanne, al Orchestrei şi Operei Naţionale din Montpellier. Printre orchestrele la pupitrul cărora s-a aflat, se numără Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Montréal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, München, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena sau Zürich.


A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuți ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu” din București şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen şi colaborând cu artiști de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.


Din anul 2013, este Director Muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia.
Discografia lui Lawrence Foster însumează CD-uri apărute sub emblema PentaTone Classics, cu lucrări pentru vioară de Bruch, Chausson şi Korngold (cu Arabella Steinbacher şi Orchestra Gulbenkian), lucrări de Ligeti, Bartók şi Kodály. Pentru înregistrarea operei L’Étranger de Vincent d’Indy, cu Opera şi Orchestra Naţională din Montpellier, Lawrence Foster a primit distincţia „L’Orfée d’Or” a „L’Académie National du Disque Lyrique”.


Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la București între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestrație a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.

Biletele online se pot achiziţiona de pe site-urile www.entertix.ro şi www.myticket.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.