Cum îţi pregăteşti afacerea pentru vânzare? Află de la avocata Bianca Chirilă

În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, s-a discutat despre vânzarea unei afaceri, care este o călătorie lungă care necesită timp şi efort pentru a face paşii corecţi. Pregătirea atentă şi folosirea resurselor profesionale disponibile sunt căile pentru a obţine cel mai bun preţ posibil. Cheia vânzării unei afaceri este aşadar stabilirea unui preţ corect, precum şi clarificarea modului în care acest preţ este susţinut de documente şi de către activitatea în sine.

Invitată în cadrul emisiunii, avocata Bianca Chirilă a explicat procesul de vânzare a unei afaceri.

“De cele mai multe ori, da, se întâmplă ca în cazul în care se vinde o afacere să se vândă și societatea comercială, respectiv părțile sociale sau acțiuni. De cele mai multe ori acest transfer de afacere este o noțiune generală. Nu avem o reglementare legală în care să fie definită acest transfer de afacere. Sunt punctate mai multe abordări în legislația fiscală, legislația muncii, în legea insolvenței. Transferul acesta de afacere presupune ca cel puțin una dintre ramurile de activitate ale societății să fie transferă către o altă entitate și această ramură de activitate să poată funcționa în mod independent. Nu este absolut necesar să se transfere și părțile sociale, deși în marea majoritate a cazurilor se întâmplă acest lucru”, a declarat Bianca Chirilă.

O afacere poate fi vândută prin mai multe metode.

“Atunci când vine vorba despre preț, este cel mai bine să se apeleze la specialiști în domeniu care pot să te ajute să îți evaluezi corect afacerea. Aici sunt mai multe metode de evaluare. Era o metodă mai veche, metoda evaluării bazată pe valoarea activelor care este greu de aplicat și nu prea funcționează. Se mai folosea metods comparării prețului de piață, dar nici aceasta nu este o metodă foarte bună. În ultima perioadă se folosește metoda în baza indicelui de performanță financiară EBITDA, care este o formulă de calcul matematică la care se adaugă profitul net al companiei, toate cheltuielile cu dobânzi, cu impozite, din deprecieri și din amortizări, după care se va multiplica cu un coeficient de multiplicare. Trebuie să se țină cont de mai multe aspecte”, a menţionat avocata.

Avocata Bianca Chirilă a declarat că, există mai multe etape prin care se face acest proces, de vânzare a unei afaceri.

“Prima etapă este cea a adoptării hotărârii că ne dorim să vindem. Apoi ar trebui să identificăm un potențial cumpărător. Când avem un potențial cumpărător trebuie să intrăm în negociere. Este recomandat ca la negociere să fie prezent și un avocat și un consultant financiar. Minim trei luni durează această acțiune”, a declarat Bianca Chirilă la NapocaFM.