Cum îţi poţi controla frica şi cum îţi poţi atinge adevăratul potenţial? Află de la Ioana Ionicioiu - Doctor în psihologie și psihoterapeut

Frica este o emoţie tot mai prezentă în ultimii ani printre noi. Fricile pot fi multiple: frica de singurătate, de boală, de schimbare, de nou, de necunoscut, de moarte sau de pierderea cuiva drag.

Invitată în cadrul emisiunii În Spatele unui Copil Fericit de la Napoca Live, Ioana Ionicioiu - Doctor în psihologie și psihoterapeut, a explicat ce este frica şi cum putem să o controlăm.

“Frica este o reacție adaptivă și sănătoasă, percepută în prezența unei amenințări sau a unui pericol la adresa siguranței fizice a omului. Ea are un rol în supraviețuire, avertizând și pregătind organismul pentru a face față pericolelor sau situaţiilor urgente care ar putea să ne pună în pericol viața. Această emoție poate deveni și nesănătoasă. Deobicei acest lucru se întâmplă atunci când ea apare într-o situație inofensivă sau neutră dar pe care omul o interpretează ca fiind un pericol sau o amenințare”, a precizat Ioana Ionicioiu. 

Când frica este funcţională şi disfuncţională?

“Dacă avem de susținut un examen important e extrem de normal și chiar sănătos să ne îngrijorăm. O situație în care frica se transformă într-o anxietate este atunci când încep să îmi fac tot felul de griji în legătură cu faptul că aș putea să fac o boală gravă, fără ca datele din realitate să îmi ofere un indiciu. Cumva nu reușesc să mă liniștesc și mintea merge prea departe.

În esență nevoia de control este una dintre nevoile noastre de bază. Practic ea se referă la a găsi o legătură între ceea ce facem și consecințele comportamentelor noastre. Dacă noi nu reușim să stabilim o astfel de legătură apare ceea ce se numește în psihologie, neajutorare învățată. Adică vom învăţa că indiferent de ceea ce facem noi nu reușim să obținem ceea ce ne dorim. Situațiile în care nevoia de control devine problematică și poate antrena o frică este atunci când nevoia devine excesivă și practic încercăm să controlăm și ceea ce nu mai stă în puterea noastră”, a mai spus Ioana Ionicioiu, la Napoca Live.

Frica de schimbare ne poate ţine pe loc şi din această cauză nu vom reuşi să ne atingem obiectivele dorite.

De ce ne este frică de schimbare?

“Orice schimbare înseamnă incertitudine și ambiguitate. Pentru mintea noastră obișnuită cu predictibilitatea nu este deloc comod să ne expunem la situații noi în care nu știm ce va urma. Ceea ce este important este să schimbăm un pic perspectiva. Ar fi bine să privim această schimbare ca pe o provocare, ca pe o aventură”, a explicat Ioana Ionicioiu.