Pandemia ne-a schimbat modul de viață, rutina, felul în care am socializat cu prietenii sau colegii, stările de spirit, activitatea fizică şi modul în care muncim. Printre altele, oamenii s-au obişnuit cu munca remote şi au încercat să îşi amenajeze acasă propriul birou.
În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la Napoca Live, Directorul Centrului Interdisciplinar pentru Știința Datelor din Universitatea Babeș-Bolyai, Norbert Petrovici a explicat ce schimbări au intervenit în pandemie, în piaţa imobiliară din Cluj.
“Ultimii doi ani au însemnat o descentralizare fundamentală a birourilor și cei care au fost nemulțumiți au căutat alt tip de locuințe. Marea diferență la Cluj față de celelalte orașe este că este vorba despre o populație care are bani să facă lucrul acesta. A circulat în spațiul public domeniul de IT, dar nu a fost doar el. Este vorba despre populația care are bani și populația care este tânără.
Prețurile variază în funcție de numărul de salariați geolocaţi după firmă, nu după unde stau ei. Ceea ce este un pic surprinzător. Partea neașteptată de noi este că o treime din tranzacțiile din Cluj sunt de la persoane care nu au domiciliu din Cluj. De fapt în Cluj se tranzacţioneză locuințe vechi”, a explicat Norbert Petrovici la Napoca Live.
El a spus că în Cluj locuinţele vechi sunt mai scumpe.
“Dacă comparăm cu Bucureștiul, cu cât ai locuințe mai noi în București este mai scump, în Cluj lucrurile nu stau așa. În Cluj locuințele mai vechi sunt mai scumpe. Avem o geografie foarte precisă a Clujului în termen de prețuri. Cu cât de depărtezi de punctul zero din Piața Unirii scad prețurile”, a mai precizat Norbert Petrovici.