Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat, în perioada 16-18 mai 2022, evenimentul NeurotechEU 3rd Board of Rectors Meeting, cea de-a treia reuniune a rectorilor universităților fondatoare ale consorțiului The European University of Brain and Technology (NeurotechEU).
La evenimentul găzduit de UMF ”Iuliu Hațieganu au participat rectorii și președinții unora dintre cele mai importante universități, din zece țări europene, alături de echipele lor, formate din prorectori, manageri de proiect și studenți. Cele 8 universități partenere din cadrul consorțiului NeurotechEU sunt: Universitatea Oxford (Marea Britanie), Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (România). La reuniune au mai participat și reprezentanții Universității Georgia Tech-Lorraine (Franța) și cei ai Universității din Reykjavik (Islanda), instituții interesate să se alăture consorțiului.
„Un aspect foarte important al acestui consorțiu este faptul că vom beneficia de experiența fiecăruia dintre noi și vom completa activitățile pe care le are fiecare universitate, atât în ceea ce privește educația, cât și cercetarea. Împreună vom crea noi programe educaționale”, a declarat Robert Harris, vicepreședinte academic al învățământului doctoral din cadrul Karolinska Institutet din Suedia.
Programul evenimentului a cuprins o serie de întruniri și dezbateri, atât la nivel de management, cu privire la țelurile comune ale universităților partenere, cât și de ordin tehnic, cu privire la proiectele aflate în desfășurare, precum Neurotech RI (dedicat sprijinirii studenților și doctoranzilor implicați în cercetarea și inovarea în domeniul neuroștiințelor). În paralel, au avut loc și o serie de evenimente pentru studenți. Ultima zi a fost dedicată adoptării și semnării declarației comune a rectorilor universităților fondatoare, eveniment organizat la Salina Turda, un loc unic în Europa, care i-a impresionat membrii delegației internaționale.
„Motivul pentru care am venit la Cluj-Napoca a fost, pe lângă faptul că UMF ”Iuliu Hațieganu” este membră a consorțiului nostru, faptul că aici există un potențial extraordinar, un mediu academic, tehnologic și științific dinamic, unde discipline și domenii diferite colaborează pe proiecte comune. Nu doar că există o școală medicală excepțională, de car ene legăm și noi acum, ci și o dezvoltare extraordinară în domeniul tehnologiei, condusă și susținută de tineri entuziaști”, a transmis prof. Paul Verschure, Project Coordinator NeurotechEU.
Consorțiul Universităților Europene NeurotechEU este coordonat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universității Radboud din Olanda. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a preluat de la Michael Hoch, rectorul Universității din Bonn, funcția de Chairman of Board of Rectors, pentru următoarele 6 luni. Următoarea reuniune a rectorilor din cadrul consorțiului NeurotechEU va avea loc la Alicante, Spania și va fi găzduită de Universitatea Miguel Hernández.
„Întâlnirea de la Cluj-Napoca a venit la momentul oportun, când trecem de la prima fază a proiectului, cea de acomodare și de adoptare a viziunii comune, la cea de-a doua, în care trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut și să creăm planuri pe termen lung pentru studenții, cercetătorii și profesorii noștri”, a declarat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda.
„A fost o deosebită plăcere să-i avem ca oaspeți la Cluj-Napoca pe colegii din consorțiu, mulți dintre ei fiind personalități importante din mediul academic internațional. Cei mai mulți dintre ei s-au aflat pentru prima dată în România. Pe lângă faptul că s-au arătat foarte impresionați de orașul nostru și de cultura românească, am descoperit o serie de puncte comune și de obiective strategice pe care le putem atinge împreună. În calitate de membru al acestei alianțe universitare de prestigiu, universitatea noastră beneficiază de o serie de oportunități deosebite, ce vor veni atât în sprijinul studenților noștri, cât și al cadrelor didactice și cercetătorilor. Vom demara o serie de colaborări la nivel științific și educațional și în afara consorțiului, pe alte discipline, în special cu universitățile cu programe de studiu în domeniul sănătății, precum Karolinska Institutet din Suedia”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Aflată la Cluj-Napoca, în data de 19 mai 2022, Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și-a manifestat interesul și și-a oferit întregul sprijin pentru dezvoltarea proiectelor din cadrul consorțiului NeurotechEU, precum și al celorlalte alianțe universitare europene, afirmând că „cooperarea dintre universități în cadrul alianțelor europene este esențială pentru a construi un spațiu european de educație inovator, specializat și orientat spre talente.”