Fiecare industrie are nevoie să identifice modele de transformare și adaptare în contextul (post)pandemic, iar evenimentul organizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord în perioada 16-18 iunie promite să ofere un cadru de dezbatere prietenos și profesionist. Sectoarele economice în jurul cărora se vor purta discuțiile sunt: energetic, agro-alimentar, IT, industria producătoare de mobilier și industriile creative. Însă abordarea provocărilor actuale rămâne una trans-sectorială, deschisă pentru profesioniști din toate domeniile de activitate, cât timp sunt interesați de colaborare, antreprenoriat, digitalizare sau cercetare.
Clusterele organizatoare au invitat atât personalități din România, cât și oaspeți din străinătate pentru a asigura un mix relevant de cunoștințe, experiențe, studii de caz și bune practici. Între speakeri se regăsesc reprezentanți ai Comisiei Europene, cât și lideri ai celor mai relevante organizații economice din țară, între care Ulla Engelmann, care conduce departamentul pentru tehnologii avansate, clustere și economie socială din cadrul Comisiei Europene, Anne-Marie Sassen, coordonator department pentru transformarea digitală a ecosistemelor industriale în cadrul Comisiei Europene, Amaia Celaya Alvarez, expert senior în reziliență urbană în cadrul Comisiei Europene, Ali Muhammad, cercetător principal specializat în sisteme robotice la VTT Finlanda, coordonator al proiectelor internaționale Better Factory, DIH², Antonio Novo, președinte Alianța Europeană a Clusterelor și Federația Clusterelor din Spania, Ştefan Pădure, vicepreședinte Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR, Cătălin Butnariu, președinte RGDA – Asociația dezvoltatorilor de jocuri din România.
„Observăm nevoia acută a unei transformări industriale și trebuie să decidem dacă și în ce măsură vom fi jucători activi. În caz că alegem pasivitatea, riscăm să creștem decalajul față de alte regiuni și țări. De aceea, avem nevoie de o deschidere constantă spre internaționalizare, unde să ducem și de unde să aducem cele mai bune modele", consideră managerul Cluster Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan.
„Procesul de transformare digitală s-a accelerat în ultima perioadă. Suntem martori ai unei dinamici impresionante în toate sectoarele de activitate. Există o serie de povești de succes pe care firmele membre în Transilvania IT Cluster (TITC) le-au împărtășit despre deschiderea tot mai mare a diverselor sectoare față de procesul de digitalizare și tot ce înseamnă acesta, pornind de la digitalizarea afacerilor, telemedicină, și mai ales digitalizarea interacțiunilor cu instituțiile statului - plăți online, depuneri de cereri online etc”, explică managerul TITC, Bianca Muntean.
Peste 80 de experți din mai mult de 20 de țări se reunesc timp de trei zile la ediția hibridă Transylvanian Clusters International Conference, organizată la Cluj-Napoca şi online.
„Cel puțin în ceea ce privește digitalizarea, discrepanțele dintre producătorii români și competitorii din UE par, uneori, copleșitoare, dar la fel sunt și diferențele între resursele alocate. Robotizarea, utilizarea dronelor, a mașinilor inteligente și a senzorilor devin o realitate tot mai prezentă, așa că o provocare majoră pentru producători va fi găsirea unui echilibru între obținerea eficienței economice și păstrarea calității. Sectorul agro-alimentar evoluează constant, chiar dacă își menține și din caracterul arhaic, traditional, căci gustul, aroma și unicitarea produselor alimentare vin în cele din urmă din expertiza și influența umană”, punctează managerul AgroTransilvania Cluster, Felix Arion.
Înscrierile la TCIC 2021 sunt gratuite și se fac exclusiv online, prin înregistrare pe platforma dedicată evenimentului. Fiecare participant își va crea un profil virtual, care va fi util pentru networking și matchmaking în 18 iunie, ziua când se vor derula întâlnirile 1 la 1 între cei care ar putea dezvolta împreună afaceri noi, parteneriate și proiecte, legături comerciale de import-export. Participarea poate fi online sau în persoană, la alegere, cu condiția ca persoanele care participă fizic la conferință să facă dovada vaccinării sau testării Covid-19 (în ultimele 72 ore).
TCIC își propune să susțină dezvoltarea mediului de afaceri și să faciliteze schimbul internațional de cunoștințe și bune practici. Edițiile anterioare ale conferinței au adunat peste 1.200 de participanți din zeci de țări, reprezentanți de companii mici și mijlocii, experți din mediul academic, cercetare, organizații profesionale și administrație publică.
Transylvanian Clusters International Conference – TCIC 2021 – este un eveniment anual realizat de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, din care fac parte Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster, AgroTransilvania Cluster, Transylvania Energy Cluster – TREC, Cluster de Industrii Creative Transilvania și Romanian New Materials Cluster.