Comisia Europeană solicită României şi altor cinci state membre să prezinte hărţi actualizate de risc de inundaţii

Comisia Europeană a solicitat joi Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, României şi Slovaciei să îşi actualizeze hărţile de hazard şi de risc de inundaţii, în conformitate cu Directiva privind inundaţiile (Directiva 2007/60/CE), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Hărţile de hazard la inundaţii ar trebui să acopere zonele geografice care ar putea fi inundate, în timp ce hărţile de risc de inundaţii arată potenţialele consecinţe adverse asociate acestor scenarii de inundaţii. Aceste hărţi stau la baza elaborării planurilor de gestionare a riscului de inundaţii.

Inundaţiile din acest an din Bulgaria, precum şi inundaţiile catastrofale din Germania şi Belgia din iulie 2021 demonstrează importanţa tot mai mare a evaluării riscurilor de inundaţii în lumina impactului schimbărilor climatice. Inundaţiile pot, de asemenea, să elibereze poluanţi stocaţi în sol şi să îi răspândească şi mai mult.

Statelor membre li s-a solicitat să raporteze cu privire la actualizările primelor lor hărţi de hazard la inundaţii şi ale primelor lor hărţi de risc de inundaţii până la 22 martie 2020. Obiectivul este de a menţine hărţile adecvate scopului şi de a reduce consecinţele adverse ale inundaţiilor asupra sănătăţii umane, asupra mediului, patrimoniului cultural şi activităţii economice.

În luna februarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, României şi Slovaciei, deoarece nu au fost primite informaţii cu privire la acest proces. De atunci, cele şase state membre încă nu au adoptat hărţi actualizate şi/sau nu au prezentat un raport Comisiei cu privire la acestea. În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate adresate celor şase state membre, care dispun acum de două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, scrie Agerpres.