Clujana, cea mai mare fabrică de încălțăminte din România, s-a închis

Cea mai mare fabrică de încălţăminte din România, Clujana, s-a închis.

Fabrica Clujana a fost cumpărată de Consiliul Județean Cluj în 2018 pentru a o salva din insolvență, iar în 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor Clujana au crescut cu 136% față de anul precedent. Specialiștii au declarat că nu existau motive pentru a închide locația.

„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari. În momentul respectiv, Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.

În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat Călin Oancea, director Clujana, potrivit EvenimentulZilei.ro.

Conducerea a luat în calcul deschiderea mai multor sucursale în România, dar nu a mai apucat. „Din păcate, planul s-a dovedit a nu fi foarte benefic, în sensul că nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Acum Consiliul Județean a cerut eliberarea fabricilor și a declarat că datoriile sunt mult prea mari. Autoritățile din Cluj consideră că nu mai rentează să țină fabrica deschisă.

„În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Consiliul Județean Cluj a anunțat și o ședință pentru a căuta cele mai bune soluții, dar șansele de a ține fabrica deschisă sunt minine.