Cluj-Napoca: Eficiență energetică și panouri fotovoltaice cu fonduri norvegiene

Vineri, 21 octombrie, la Centrul de Cultură Urbană (Casino) din Parcul Central, au fost în vizită reprezentanții guvernelor din Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

“Am primit vizita reprezentanților pentru a le prezenta progresul realizat de municipiul nostru în implementarea proiectelor finanțate de statele pe care le reprezintă, prin programul de finanțare „EEA & Norway Grants”. 

Panourile solare pe care le vedeți instalate pe piețele agroalimentare din municipiu, în baza sportivă Gheorgheni sau pe anumite școli publice sunt finanțate prin acest program european.

Le-am mulțumit reprezentanților pentru încrederea acordată orașului nostru și am discutat despre viitorul acestui mecanism de finanțare pentru România. La Cluj-Napoca, programul „EEA & Norway Grants” reprezintă o altă formă externă de finanțare pentru proiectele municipalității. Totodată, le-am prezentat celor din delegație viziunea „Green.Digital.Resilient” prin care urmărim să transformăm orașul într-unul neutru din punct de vedere climatic până în 2030”, a declarat Primarul Clujului, Emil Boc.

Prin aceste fonduri, la Cluj-Napoca se finanțează în prezent 5 proiecte, 4 dintre acestea pe componenta de eficiență energetică, iar unul pe componenta ecologie - economie circulară. Valoarea totală a celor 5 granturi se apropie de 5 mil. euro.