Proiectul ''Copil Iubit la Bord'' a venit în ajutorul părinţilor cu aplicaţia ''Child Car Safety (CCS) App'', unică în Europa, lansată la Cluj-Napoca, concepută pentru creşterea siguranţei copiilor în maşină.
Inovaţia aplicaţiei constă în funcţia de verificare a scaunelor auto prin scanarea etichetei şi partajarea contului între membrii familiei. Încă de la introducerea datelor copilului în aplicaţie, luând în calcul greutatea, înălţimea şi vârsta, CCS App face recomandări pentru a-i ajuta pe părinţi să identifice scaunul auto potrivit, conform criteriilor de siguranţă recunoscute internaţional.
“România este, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc în statistica sumbră a deceselor provenite din accidente rutiere, cu 93 de decese raportate la un milion de locuitori, față de 44 cât este media europeană. Deși 9 din 10 români recunosc că utilizarea centurii de siguranță e importantă, numai 25% dintre ei călătoresc cu centura pusă. În România, jumătate dintre pasagerii copii implicați în accidente auto NU erau prinși într-un scaun auto. Și mai grav este că, și dacă sunt așezați în scaune, e foarte probabil să nu fie protejați corespunzător, pentru că doar 51% dintre cei care călătoresc cu mașina într-un dispozitiv de siguranță auto pentru copii pasageri sunt prinși corect în funcție de înălţime, greutate şi vârstă”, au transmis organizatorii evenimentului.
Aplicaţia Child Car Safety App a fost dezvoltată de Fundaţia Crucea Albă, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj-Napoca şi Linnify. Proiectul este susţinut de Fundaţia Botnar, sub Botnar Child Road Safety Challenge şi susţinut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj.
“Aplicaţia vine ca un ajutor, ca un instrument să îi ajute pe părinţi să instaleze corect scaunul şi să ştie când să îl schimbe. Mai are tot felul de notificări pe care le-am calculat în funcţie de comportamentele pe care le-am identificat ca fiind problematice. Unul dintre comportamente este de exemplu că câteodată copiii adorm în maşină şi rămân nesupravegheaţi. Aplicaţia este gândită să aibă secţiuni de legislaţie”, a declarat pentru Napoca Live, Diana Dulf, Lector universitar în cadrul Departamentului de Sănătate Publică FSPAC, UBB.
Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată atât din Google Play, cât şi din App Store.
“Nu-i de glumit cu viteza, nu-i de glumit cu pericolele pe care le poate pune în trafic lipsa unui dispozitiv de acest fel sau a unei centuri de siguranţă pentru copilul nostru. Eu v-aş invita să vă formaţi un automatism. Aşa cum atunci când ne urcăm în maşină ne reglăm oglinda retrovizoare, pornim maşina, lăsăm frâna de mână jos şi ne punem centura în faţă, la fel să fie şi pentru copil. Să fim siguri că avem cel mai bun scaun potrivit pentru copil, este sigur şi că el este în siguranţă. Felicitări tuturor celor care au adus acest proiect inovativ la Cluj. Acest proiect salvează şi va salva vieţi în continuare. Sunt alături de voi în tot ceea ce înseamnă susţinerea acestui proiect”, a declarat Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.