Acordarea unei asistenţe medicale prespune în primul rând diagnosticarea pacientului. Adică cunoașterea naturii bolii, evoluția sa, starea generală a sănătății pacientului, precum și orice situație care poate avea o semnificație pentru medic. Această etapă este una foarte importantă, deoarece în funcție de rezultatul acestor constatări se va stabili terapia ce urmează a fi aplicată.
În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, avocatul Andrei Tărău a explicat ce putem face dacă am fost diagnosticaţi greşit de către medic.
Care ar fi principalele cauze ale erorilor de diagnostic?
“Principalele cauze ale unui diagnostic eronat sunt: examinarea greșită a pacientului, interpretarea eronată a simptomelor, neefectuarea unor teste complementare, netrimiterea pacientului la un consult de specialitate sau necunoașterea istoricului medical al pacientului. În sprijinul unui diagnostic corect lumea medicală a stabilit o serie de ghiduri și protocoale chimice de diagnostic și tratament, care vin pentru a sprijini actul de diagnostic făcut de medic. Deci și aceasta poate fi o principală cauză, pentru că poate exista o nerespectare a acestora.
Un diagnostic greșit duce în primul rând la stabilirea unui tratament greșit. Spre exemplu medicul stabilește un diagnostic greșit de apendicită acută și intervine chirurgical pentru a scoate apendicul. În acest fel îl supune pe pacient la un tratament inutil cu toate riscurile. Următoarea consecință a stabilirii acestui diagnostic greșit este împiedicarea stabilirii diagnosticului real. În acest exemplu, tratamentul real al pacientului era de cancer limfatic. Medicul a stabilit diagnosticul greșit”, a declarat Andrei Tărău.
De asemenea, avocatul Andrei Tărău a explicat că, oamenii ar trebui să ştie că au dreptul să ceară părerea de la mai mulţi medici.
“Marja de eroare a medicului de stabilire a dignosticului diferă de la caz la caz. Diferă în funcție de metoda de investigație aleasă. În 19% din cazuri există posibilitatea ca medicul să se afle în eroare. În cazul în care medicul nu este sigur de diagnosticul lui și consideră că există șansa să fie alt diagnostic, atunci tocmai asta trebuie să facă, să dispună efectuarea unor teste suplimentare și să amâne o decizie.
În situația în care medicul din spitalul în care ești internat sau investigat, îți pune un diagnostic, dar tu simți că nu e diagnosticul corect, ai dreptul conform legii să îi soliciți medicului să cheme un alt medic și îți pună și el un diagnostic. Medicul este obligat să îți spună că ai acest drept”, a declarat Andrei Tărău la NapocaLive.