Noua Ordonanţă de Urgenţă care are în vedere plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pe o perioadă de 12 luni este pe masa Comisiei de Energie din Senat. Aceasta ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.
"Urmează să dăm raport pe acest proiect de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă. Această Ordonanţă de Urgenţă are în vedere toate experienţele şi statisticile, nelămuririle, lucrurile care nu au funcţionat bine în ultimele luni, parcurgând din celelalte două ordonanţe de urgenţă 118 şi ordonanţa de urgenţă 3. Cred cu tărie că această nouă Ordonanţă a îmbunătăţit şi vine în ajutorul industriei", a anunţat Preşedintele Comisiei, Istvan-Lorant Antal.
El a spus că există "mici neclarităţi unde se doreşte a se face intervenţii", însă consumatorul casnic, IMM-urile şi industria vor fi ajutaţi şi susţinuţi în această criză energetică pe următoarea perioadă de 12 luni.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu a afirmat că diversificarea surselor de aprovizionare atât cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică pot contribui la asigurarea siguranţei sistemului energetic naţional.
"Mă refer la gazele naturale, la demersurile pe care ministrul Virgil Popescu le-a făcut în ultima perioadă, în aşa fel încât să încercăm reducerea dependenţei de gazele ruseşti într-o măsură cât mai mare", a declarat George Niculescu, potrivit Agerpres.
Guvernul a aprobat recent o nouă Ordonanţă de Urgenţă pentru plafonarea tarifelor pentru consumatorii finali. Actul normativ impune noi plafoane de preţ pentru consumatori, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 de kWh (înregistrat în 2021) şi 0,8 lei/kWh pentru un consum mediu lunar cuprins între 100 şi 300 kWh, pentru energie electrică. Pentru gaze, preţul maxim este de 0,31 lei/kWk, indiferent de cantitatea consumată. Plafoanele includ TVA şi se aplică distribuitorilor care alimentează consumatorii finali.